IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
08:30 | 8 декември 2021
Обновен: 22:11 | 23 април 2024

Честит празник, настоящи и бивши студенти!

8-ми декември е Денят на Св. Климент Охридски по стар стил

По материала работи: Слав Велев
Честит празник, настоящи и бивши студенти!

8 декември е Празникът на българските студенти. Малцина знаят, че днешният 8-ми декември е Денят на Св. Климент Охридски по стар стил и празник на най-старото висше учебно заведение у нас СУ „Св. Климен Охридски“. Именно така се е зародил и празникът на българските студенти. През 1905 г. за пръв път е записан текстът, че 8 декември, денят на св. Климент Охридски, става патронен празник на Университета. От 1916 г. в резултат на официалното приемане на Григорианския календар в България годишният празник на Университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 25 ноември. Така с годините най-старото и престижно висше учебно заведение в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите. През 1962 г. празнуването на Студентския празник на 8 декември е възстановено. Без значение къде ще прекарате днешния празник, желаем Ви един една незабравим нощ и успешна изпитна сесия.

По повод днешния студентски празник ще бъдат засилени полицейските проверки за нарушения на пътя, съобщиха от Областната дирекция на МВР, като припомнят и кои са основните причини за възникване на тежки пътни инциденти, а именно: шофирането след употреба на алкохол и движението с превишена скорост.

През целия ден ще бъдат извършвани засилени проверки за употреба на алкохол в районите на питейните и увеселителни заведения на територията на град Варна, както и по основните пътни артерии, водещи към прилежащите курортни комплекси, предупреждават от МВР.  

Коментари

Новини Варна