IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:45 | 11 декември 2021
Обновен: 20:30 | 25 март 2024

Кабинетът Петков е ясен! Радев връчва мандата

Обявяват имената в 13 часа днес

По материала работи: Слав Велев
Кабинетът Петков е ясен! Радев връчва мандата

Президентът Румен Радев ще връчи тази сутрин от 10 часа мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател от "Продължаваме промяната" Кирил Петков. В петък следобед стана ясно, че коалиционното споразумение е окончателно подписано, а с това отпаднаха и последните пречки пред новия кабинет, пише "ДНЕС.bg".

"Това, което виждате пред вас, е поне за пръв път в модерната история на България такъв детайлен документ по всичките възможни политики, по които имахме и групите, и експертите, които дискутирахме, всичко влезе в този документ. Той е 140 страници, и реално ще даде възможността тази коалиция да бъде здрава и да работи за дълго време, защото не са общи приказки и има детайлни политики, има детайлни очаквания и всеки един министър на това правителство ще трябва да се справя с тези задачи", заяви в петък вечер бъдещият премиер Кирил Петков.

Възможно е той да конкретизира имена на министри още след получаването на мандата от президента Румен Радев, но от изпратена покана от страна на "Продължаваме промяната" до медиите става ясно, че съставът на кабинета официално ще бъде представен от 13 часа в Народното събрание.

Кои са сигурните имена в кабинета и останаха ли неизвестни?

Със сигурност премиер ще е Кирил Петков от първата политическа сила „Продължаваме промяната“. Вицепремиер и министър на финансите ще бъде другият съосновател на ПП - Асен Василев. Друг вицепремиер от водещата партия вероятно ще бъде Калина Константинова, която ще отговаря за ефективното управление. Даниел Лорер, който в самото начало бе спряган за външен министър, ще бъде част от кабинета, но не като дипломат №1, а като министър на растежа и иновациите.

За министър на транспорта е спряган Николай Събев, който е собственик на една от най-големите куриерски фирми у нас.

Вицепремиер ще бъде и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която ще е и икономически министър. Социалистите вече потвърдиха останалите си министри в кабинета - министър на труда и социалната политика - Георги Гьоков, министър на туризма Христо Проданов и министър на земеделието Иван Иванов.

От "Има такъв народ" за вицепремиер и министър на регионалното развитие вероятно ще бъде посочен Гроздан Караджов, бивш депутат от Реформаторския блок. Теодора Генчовска е почти сигурният външен министър от квотата на "Има такъв народ". Със сигурност министър на спорта ще е Радостин Василев от партията на Слави Трифоново, а Александър Николов най-вероятно ще поеме енергетиката.

Вицепремиер от "Демократична България" се очаква да е Борислав Сандов от "Зелените", който ще е и министър на околната среда. Със сигурност хората на Христо Иванов ще получат правосъдието, като най-вероятно министерството ще оглави Надежда Йорданова.

Няколко от сегашните служебни министри също остават в редовния кабинет, като всички ще са от квотата на Продължаваме промяната. Сигурен е вътрешният министър Бойко Рашков, а на 99% образователен министър остава Николай Денков. Сегашният служебен премиер Стефан Янев най-вероятно ще остане като министър на отбраната.

Най-голямата въпросителна изглежда кой ще поеме министерството на здравеопазването в условията на безпрецедентна здравна криза, в която изпадна светът в последните 2 години. Сигурно е, че настоящият министър Стойчо Кацаров няма да остане на поста, след като срещу него се обявиха ресторантьори, хотелиери, а в последните дни дори лекари след казуса със сливането на болница "Лозенец".

Най-спряганото име е на проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармaцевтичен съюз. В началото на пандемията преди година и половина тя влезе в сериозен сблъсък с тогавашните управляващи от ГЕРБ, след като изрази мнение, че заради продължаващото тогава извънредно положение покрай пандемията от коронавирус може да се стигне до недостиг на някои лекарства.

Заради това тя бе обвинена за всяване на паника, но в крайна сметка бе оправдана от съда.

Кабинетът "Петков" вероятно ще бъде гласуван още в понеделник на извънредно заседание на Народното събрание.\

Всичко за политическата обстановка в страната следете ТУК

Коментари

Новини Варна