IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
09:30 | 12 декември 2021
Обновен: 09:58 | 17 април 2024

Ужас край Гоце Делчев...и Места преля

Бедствие в Рудозем и Неделино

По материала работи: Слав Велев
Ужас край Гоце Делчев...и Места преля

Ужасът в Югозападна България продължава. И река Места преля, отнасяйки пътя за Гоце Делчев. Пороите предизвикаха бедствие в района при Момини Кули. Свлачище затвори и обходния маршрут. Около 01. 30 часа движението бе затворено и трафикът за Гоце Делчев се връщаше обратно към Симитли. Цяла нощ на мястото имаше екипи на полицията както и екипи на АПИ. Сигнали за произшествия в дъжда буквално изтощиха органите на реда. Снощи в село Филипово, община Банско беше истинска паника, част от къщите в селото бяха наводнени. Нивото на Места се увеличаваше страховито , а хората излязоха навън уплашени, казаха за Struma.com жители на селото, предаде "Стандарт".

Часове по рано огромно количество земна маса се свлече на пътя при разклона за разложкото село Елешница, голямо дърво пък блокира пътя към селото около 21 часа.

Дежурни екипи бързо реагираха и пътят бе освободен. Временно бе ограничено движението по път II-19 Банско - Гоце Делчев, в района на с. Буково поради свличане на скална маса. След полунощ свлачища блокираха движението и в Кресненското дефиле, пътят бе затворен и работници почистваха трасето, а шофьорите изчакваха на място.

Бедствие в Рудозем предизвикаха поройните дъждове. Преляха реките Елховска и Чепинска, съобщи кметът на населеното място Румен Пехливанов. Има залети улици и сгради.

"Снощи от 1 часа съм обявил бедствени положение във връзка с това, че започнаха да преливат реките, да излизат от коритата, освен Елховска и Чепинска. Имаше доста спирания на тока, тръгвания, в един момент в 1 часа изцяло спря токът. За щастие нямаме пострадали хора, евакуирани нямаме. Имахме няколко останали на път заради затворени пътища, свлачища, имаме един паднал мост, няколко наводнени трафопоста и в момента отводняваме там, където е възможно. Добрата новина е, че спря дъждът", казва Пехливанов.

Залята е и главната улица, но реките вече са започнали да се оттичат.

Румен Пехливанов каза, че язовир "Пловдивци" в момента прелива заради дъждовете. Според него информациите за скъсана язовирна стена са неверни. Няма и евакуирани хора.

"Имаше едно предупреждение към хората, което отправихме във връзка с това, че е възможна евакуация, да имат готовност, но такава не се наложи. Хората отново ги уведомихме и те се прибраха по домовете. До нас също достигнаха такива слухове, тук се разпространяват неверни твърдения, че се е скъсала язовирната стена, нещо, което не е вярно. Огромно количество валежи, това е причината за излизане на реките от коритата", казва кметът на Рудозем през бТВ.

Положението в Смилян също е критично. Кметът  Чавдар Червенков каза за БНР,  че в населеното място има залети улици от придошлата река и че се е наложило да бъдат премествани автомобили.

И ситуацията в община Неделино е на ръба. През нощта кметът Боян Кехайов обяви бедствено положение.

Особено тревожно е положението с увеличаващото се ниво на река Неделинска. Боян Кехайов предупреждава да се предприемат пътувания само при необходимост, тъй като прогнозите са дъждовете да продължат и днес.

В общината през целия ден вчера са постъпвали сигнали за нанесени щети и поражения от непрестанния дъжд. Екипите на общината, полицията и пожарната са в готовност да реагират на всички сигнали при необходимост, допълва Боян Кехайов.

Продължителният дъжд предизвика истинско водно бедствие и в друга част на Южна България - регионът на Гоце Делчев. Река Места преля, излезе извън коритото си,  и отнесе пътя за Гоце Делчев при Момини Кули, а свлачище затвори и обходния маршрут, информира struma.com. Около 1:30 часа движението бе затворено и трафикът за Гоце Делчев се връщаше обратно към Симитли.

Цяла нощ на мястото имаше екипи на полицията както и екипи на АПИ. Сигнали за произшествия в дъжда буквално изтощиха органите на реда. Снощи в село Филипово, община Банско беше истинска паника, част от къщите в селото бяха наводнени. Нивото на Места се увеличаваше страховито, а хората излязоха навън уплашени, казаха за struma.com жители на селото.

Часове по-рано огромно количество земна маса се свлече на пътя при разклона за разложкото село Елешница, голямо дърво пък блокира пътя към селото около 21 часа. Дежурни екипи бързо реагираха и пътят бе освободен. Временно бе ограничено движението по път II-19 Банско - Гоце Делчев, в района на с. Буково поради свличане на скална маса.. След полунощ свлачища блокираха движението и в Кресненското дефиле, пътят бе затворен и работници почистваха трасето, а шофьорите изчакваха на място. Временно е ограничено движението по аварийната и активната лента при км 85 на АМ "Струма" в посока Благоевград поради паднала земна маса. Движението се осъществява в изпреварващата лента и се регулира от пътна полиция. От АПИ предупреждават шофьорите да карат внимателно, тъй като е мокро и хлъзгаво. Каква е обстановката в областта днес ще съобщим по-късно.

Усложнена е обстановката и в община Девин. През нощта река Въча на няколко места излезе от корито си. Спряно е движението по пътя Девин - Кричим за движение на товарни автомобили. Републиканският път е подкопан на входа на града в района пункт Девин от придошлата река Въча и е опасен за преминаващи моторни превозни средства.

Движението по пътя Смолян - Чепеларе при 80-и км е двупосочно в едната лента поради паднали големи дървета. Доста населени места в областта са без ток. Без ток и без път са боринските села Ягодина, Буйново и Кожаре.

Коментари

Новини Варна