IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
09:00 | 16 декември 2021
Обновен: 02:43 | 25 април 2024

Хилядарките на депутатите – на ръка. Не искат по карти. 10 бона ли взимат?

Няма закон, който да задължи човек да си получава по банков път, категоричен е депутатът от ДБ Иван Димитров

По материала работи: Слав Велев
Хилядарките на депутатите – на ръка. Не искат по карти. 10 бона ли взимат?

Временната комисия за изработване на проект на правилник за организацията и дейността на Народното събрание /НС/ не прие възнагражденията на депутатите да се изплащат само по банков път. Предложението беше на председателя на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров и група народни представители, във връзка с финансовите правила по бюджета на НС, предаде БТА.

Отхвърлено бе и предложението му отново само за банков превод на допълнителните разходи на депутатите за сътрудници, консултации, експертизи, помещения. Сумата, която в този случай парламентът поема, е две трети от основното месечно възнаграждение на народния представител. Комисията прие депутат, на когото се налага да отсъства по уважителни причини от заседание на НС или от заседание на комисия, да уведомява предварително председателя на парламента, съответно на комисията, в която участва. Народен представител, на когото се налага да напусне заседанието, преди да е свършило, или да закъснее за заседание, уведомява дежурните секретари или ръководството на съответната комисия.

Получават ли депутати над 10 000 лв. заплата? Този въпрос се повдигна във временната комисия по изготвяне на новия правилник на парламента и разпали спор между депутатите. Причината да се повдигне темата бе предложение на председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. То гласи депутатите да получават заплатите си само по банков път, не и кеш, както в момента могат да предпочетат. "Има доста голяма част от депутатите, които получават над 10 хил. лв. Това по закон няма как да се получава на ръка", аргументира идеята председателя на комисията Настимир Ананиев от ПП. По думите му той и негови колеги видели, че има депутати, които вземали тази сума. Остро възражение дойде от няколко страни. "Няма такива народни представители. Председателят на парламента не взема толкова", каза Хамид Хамид от ДПС. "Как сте гледали фишове на народни представители? Това е малко лична информация?!", възкликна пък депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, а Петър Петров от "Възраждане" поиска също да види посочената от Ананиев информация и попита откъде се е сдобил с нея. От своя страна Ананиев промени тезата си. Не бил гледал фишове на депутстки заплати.

Срещу предложението пръв скочи депутатът от ДБ Иван Димитров. Според него няма закон в държавата, който да накара някой да получава заплатата си само по банков път. "Тези текстове са противозаконни. Аз искам да си ги получавам в брой. Нямам банкова сметка и не искам да си ги получавам по банкова сметка. Няма закон, който да задължи човек да си получава по банков път", каза той. В крайна сметка депутатите отхвърлиха предложението и не направиха поправка в тези точки.

 

Коментари

Новини Варна