IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:30 | 20 декември 2021
Обновен: 11:05 | 13 май 2024

Игнажден е, започват "мръсните дни"

Домакините следят какъв човек ще прекрачи най-напред прага на дома им

По материала работи: Слав Велев
Игнажден е, започват "мръсните дни"

Днес Православната църква почита паметта Свети свещеномъченик Игнатий Богоносец, по познат сред българите, като Игнажден. Вярва се, че от днес започват Новата година и коледните празници. В народните поверия този ден се смята за начало на Мръсните дни (от Игнажден до Богоявление) и прехода от старата към новата година.

Българите особено тачат този голям християнски празник. За него е типичен обредът “полазване”. Домакините следят какъв човек ще прекрачи най-напред прага на дома им. Щом първият гост е добронамерен и заможен стопанин, вярват че годината ще е имотна.

Когато гостът-полазник влезе вкъщи, задължително трябва да донесе със себе си дребен дар. Първият гостенин се кани на трапезата и се гощава обилно, както изисква българското гостоприемство. На трапезата днес задължително трябва да има: боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, туршия, пита с мая и кравайчета.

На празника не бива да се изнася нищо от къщи, за да не “излезе берекетът” от дома. Не се иска и не се дава нищо на заем. От Игнажден започва и събирането на коледарските дружини.

Днес имен ден празнуват всички с имената Игнат, Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен и Пламена. Честит празник на всички именици!

Коментари

Новини Варна