IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
11:45 | 23 декември 2021
Обновен: 21:12 | 28 март 2024

Бабаитът от БГ ТОЛЛ, дръвчил се и псувал като хамалин на границата – уволнен!

Регионалният министър Гроздан Караджов заговори за по-високи тол такси за товарните автомобили

По материала работи: Слав Велев
Бабаитът от БГ ТОЛЛ, дръвчил се и псувал като хамалин на границата – уволнен!

Служителят на "БГ тол", държал се недопустимо грубо при проверка на молдовски гражданин на „Дунав мост“, е дисциплинарно уволнен. Разпоредената от МРРБ проверка на случая обаче не е установила нерегламентирано отклоняване на кешови плащане от държавния бюджет.

Това обяви регионалният министър Гроздан Караджов по повод разпоредената проверка на обстоятелствата около разразилия се на 22 октомври скандал на границата. Както „Сега“ писа, при спора за дължима глоба за неплатена винетка се стигна до грозни обиди спрямо човека.

Караджов обясни, че проверката по случая е започната от АПИ пет дни след събитията. Установено е, че молдовецът е бил санкциониран с 36 евро глоба заради неплатена винетка и скандалът се е разразил около глобата. Човекът е закупил такава, но със закъснение, след като е бил засечен от камера на тол системата. „Установихме, че глобата е  платена кеш на митническото бюро, което събира таксите и глобите на този пункт. Парите са отчетени, така че породилото се у мен и други хора съмнение, че има нерегламентирано плащане, не се потвърждава“, коментира Караджов. Той обаче не е доволен от бавната скорост, с която е текла проверката на случая. „Законът дава 2 месеца за подобни проверки, но считам срока за прекалено дълъг, особено при начиличие на ясни доказателства. Така че с моя заповед ще се разпоредя за по-кратко произнасяне по проверки“, каза още Караджов.

По повод скандала той е изискал да бъдат засечени и данните за влезлите през пунктове у нас коли и отчетените постъпления от тол такси. "При леките автомобили такова засичане е невъзможно, защото винетките са за по-дълъг период и колите може многократно да са влизали и излизали, но при тежкотоварните има начин да се отчете. Очаквам такъв доклад от митниците“, каза Караджов. Според него трябва да се работи и за увеличаване на тол таксите за тежкотоварните коли, както и за разширяване на мрежата от пътища, включени към тол системата. Таксите и обхвата бяха обект на редица протести и пазарене при въвеждането на системата.

Приходите от електронните винетки за леките коли за тази година са 265 млн. лв. на фона на 154 млн. лв. при тежкотоварните. "Считам това съотношение за неправилно – тези, които цапат и рушат повече, плащат по-малко", каза Караджов. Промяна в таксите обаче не може да се очаква веднага. Възможно е такава да има за второто тримесечие.

РЕСОРИ

Гроздан Караджов представи пред медиите и двамата си новоназначени заместници. Финансистът Деляна Иванова ще поеме като контрола върху ВиК холдинга. Адвокатът Явор Пенчев, който има сериозен опит в областта на обществените поръчки, ще поеме като ресор АПИ и контрола около договорите на „Автомагистрали“. Не е ясно дали Караджов ще има отделен заместик с ресор устройство на територията.

Коментари

Новини Варна