IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:15 | 23 декември 2021
Обновен: 10:34 | 27 март 2024

След А1 и Теленор, и "Виваком" промълви: С левче ни скача абонамента!

Увеличението на месечните такси ще бъде не повече от 1 лев с ДДС за всяка услуга

По материала работи: Слав Велев
След А1 и Теленор, и "Виваком" промълви: С левче ни скача абонамента!

"Виваком" планира да индексира месечните абонаментни такси, като промените ще бъдат минимални и няма да надвишават натрупаната инфлация за 2021 г., съобщиха за БТА от телекома.

Увеличението на месечните такси ще бъде не повече от 1 лев с ДДС за всяка услуга, пише в съобщението.

"По този начин ще продължим да следваме нашата стратегическа цел да предлагаме високо качество на оптимална цена. Като компания ще следваме неотлъчно своята амбициозна инвестиционна програма да развиваме най-добрите фиксирани и мобилни мрежи, да инвестираме в изграждането на най-голямата 10-гигабитова мрежа, да предоставяме най-добрата 5G услуга и да обогатяваме непрекъснато съдържанието и функционалностите на EON за невероятно клиентско изживяване", се допълва в съобщението.

"Виваком" ще уведоми своевременно своите клиенти и ще публикува пълната информация за планираните изменения на www.vivacom.bg/bg/index, посочват от компанията.

По-рано днес Комисията за защита на потребителите (КЗП) обяви, че извършва проверка на обявените намерения на мобилни оператори за повишаване на цените на телекомуникационните услуги по действащи договори с потребители.

Проверката има за цел да установи дали планираните промени биха били в съответствие с клаузите в конкретните договори и с одобрените общи условия. Комисията поверява и коректността на представянето на новите параметри, периода и обхвата на прилагане.

Междувременно Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) поиска оставката на цялата КЗП и на председателя й Димитър Маргаритов, посочвайки като аргумент едностранното вдигане на цените от мобилните оператори, които се оправдават с инфлацията.

"А1 България" и "Теленор" съобщиха вчера, че ще индексират месечните абонаментни такси по договорите за ползване на телекомуникационни услуги с обявения от Националния статистически институт средногодишен индекс на потребителските цени за предходната година (Средногодишни ИПЦ, предходната година = 100).

Индексът за 2020 г. е 1,7 на сто. Индексът за 2021 г. ще бъде обявен в началото на идната година, като се очаква да е около 2,4 на сто, посочват от "А1 България". Увеличението на цената на абонаментните планове ще бъде отразено във фактурите, издавани след 5 февруари 2022 г., и се очаква да бъде общо около 5 на сто, информира "Теленор" в секция "Мобилни планове" на интернет страницата си. Описаната индексация е предвидена в договорите и съответните Общи условия към тях и ще се приложи едновременно за двата периода през първото тримесечие на 2022 г. По този начин ще бъде избегнато неудобството от няколко последващи краткосрочни промени в сметките и крайната сума от индексирането ще е по-ниска в сравнение с извършването му на две стъпки, пише в сайта на "А1 България" в секция "Помощ".

Коментари

Новини Варна