IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
16:15 | 23 декември 2021
Обновен: 22:35 | 4 май 2024

Депутатите гласуваха 60-те лв. към пенсиите и помощ за бизнеса

Добавките бяха одобрени с пълно мнозинство

По материала работи: Слав Велев
Депутатите гласуваха 60-те лв. към пенсиите и помощ за бизнеса

Народните представители приеха проекта за решение за разпределение на допълнителните приходи в Държавния бюджет в размер на 1,2 млрд. лв. То предвижда помощ от 60 лв. помощ за всички пенсионери до месец юни и подпомагане на бизнеса заради високата цена на тока за първите 3 месеца на следващата година.

По проект на Министерски съвет се одобриха по бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г. средства в общ размер до 750 млн. лв. за сметка на преизпълнението на данъчните приходи по държавния бюджет за 2021 година. Освен това се прие осигуряването на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на енергетиката за 2021 г. в размер до 450 млн. лв. за компенсации за високите цени на електрическата енергия и природния газ за крайните небитови потребители за първото тримесечие на 2022г. за сметка на преизпълнение на данъчните приходи през 2021 г.

Министърът на финансите Асен Василев допълни в пленарна зала, че с тези мерки ще се гарантира, че няма да има нито един пенсионер под линията на бедност.

Хасан Адемов от ДПС обясни, че през декември месец минималната пенсия от 300 лв. се е повишила на 370 лв. С добавките от 60 лв., които се предвижда да бъдат заплатени, тя скача на 430. Това означава, че пенсиите ще станат по-високи, отколкото са в момента с бонусите от 120 лв.

От ГЕРБ обаче настояха да бъде обсъдена точката с подпомагането на бизнеса, тъй като според тях помощта трябва да е в по-голям размер. Още вчера те предложиха тя да е 75% от разликата между прогнозната цена и реалната пазарна цена.

Проф. Румен Гечев от БСП отбеляза, че за първи път Народното събрание ще има възможност да отреди как да бъдат разходвани бюджетните приходи. По негови думи обаче е необходимо депутатите да възложат на правителството да преразгледа в кратък срок правилника, по който действа Българската борса за електричество. “На въпроса ми те имат ли разчети, като са направили правилника на борсата какви ще са разчетите, оказа се, че те нямат разчети. Те нямат и прогнози как ще се променят цените на тока и количествата на покупко-продажбите. Държавните органи в България преди последните месеци не са си свършили работата. Затова е абсолютно смешно да гледаме прогнозите на КЕВР. Сега ние като утвърждаваме тези разходи на правителството в полза на бизнеса, защото ние няма как да не го подкрепим. Но българските отговорни органи са длъжни да влязат борсата, да установят нарушението на правилата на конкуренцията, тъй като по никакъв начин не са промени разходите на българските производители на електричество.”, заяви Гечев. Според него колкото повече пари се дават за помощ, толкова повече ще “натискат спекулантите да взимат парите, които са на българския народ”.

Асен Василев разясни, че в последните дни преди приключването на първия служебен кабинет, е имал срещи с търговците, с КЕВР и големите потребители на електроенергия. Те са стигнали до извод, че трябва да има корекции в правилата за търговия на борсата и в някои наредби на КЕВР, свързани с договорите на търговците с крайните потребители, където да бъдат заложени пределни цени и редица други добри практики. “КЕВР изразиха готовност да бъдат направени в рамките на 2-3 седмици с обществените обсъждания. За съжаление, все още чакаме тези промени.”, допълни той. Финансовият министър посочи, че единствено регулаторът има правомощията да направи тези промени. Затова той призова парламентът в максимално кратки срокове на избере ново ръководство на КЕВР, тъй като сегашното е с изтекъл мандат. Освен това той изрази надеждата, че след кадровите промени в комисията, правителството ще има партньор, с когото да може да работи.

Мисля, че правилният начин, когато сме събрали повече пари в бюджета, е да се разходват през парламента. Радвам се, че парламентът реши, че тези два приоритета са важни и ги подкрепи единодушно, заяви Василев пред журналисти. 

Коментари

Новини Варна