IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
08:45 | 4 януари 2022
Обновен: 03:37 | 18 април 2024

Смъртта със сертификата! От април 801 с ваксина станаха жертва на COVID-19

Фелдшери, лекари и кандидати за депутати замесени в продажбата

По материала работи: Слав Велев
Смъртта със сертификата! От април 801 с ваксина станаха жертва на COVID-19

801 ваксинирани и 14 319 без имунизация са жертвите на COVID в България от 24 април насам - деня, в който е регистриран първи смъртен случай на човек с поставени две дози. Това показва официалната статистика на здравното министерство.

44 бяха общо жертвите за 2 януари, от които ваксинирани 4-ма. Масово починалите ваксинирани са над 70-годишни и с придружаващи заболявания (виж графиката). Въпреки това именно с починалите имунизирани правителството е решило да бори фалшивите сертификати, обяви премиерът Кирил Петков в неделя вечерта.

Той е поискал от вътрешния министър Бойко Рашков да бъде разследвана имунизацията на всеки починал от COVID, който е имал сертификат за ваксинация. Още през август м.г. МВР се включи в борбата с фалшивите ваксинации по настояване на тогавашния здравен министър Стойчо Кацаров. А с координацията на съвместните групи от антимафиоти и здравни инспектори бе натоварен главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Само за последните три месеца в МВР и прокуратурата са подадени стотици сигнали за фалшиви сертификати, а най-много от случаите са в София, научи “24 часа”. Десетина са досъдебните производства, по които се търси наказателна отговорност, има и обвиняеми. Един от тях е кандидатът за депутат на изборите през ноември Величко Георгиев. Той е с обвинение за помагач в схема със сертификати за еднодозови ваксини, от която е спечелил 1350 лв.

Преди това в края на октомври общопрактикуващ лекар от столицата беше обвинен, че е издал цифров сертификат на пациент през май, за когото разследването показало, че не е бил ваксиниран реално. Към наказателна отговорност обаче са подведени и хора, които са ползвали фалшиви сертификати. Такъв е случаят в Пазарджик от ноември.

Тогава 18-годишно момиче се явило на шофьорски изпит в автомобилната администрация и представило зелен сертификат. Инспекторите обаче се усъмнили, че е фалшив, и сигнализирали в полицията. Документът менте е иззет. Друго от разследванията за издаване на сертификати за ваксиниране е в Габрово от края на ноември. Тогава местната полиция и РЗИ са получили сигнал, че нелегалната дейност се развива в медицински център в града. В Националната здравна информационна система били въведени стотици хора, които уж са се ваксинирали там, но никога не са посещавали центъра в Габрово. Те са от 15 области в страната, а много от тях живеят и в чужбина.

Разследването по случая продължава. Фелдшер от Ябланица също е сред разследваните, че е издавал сертификати за ваксинация, без на пациентите да са поставяни дози. Той работил в болницата, но ваксинирал по втори трудов договор с РЗИ в Ловеч. Четири фалшиви сертификата са разкрити в Мадан. Личен лекар от града е вписал фиктивно пациентите за ваксинирани срещу COVID-19. Той е бил разобличен, след като един от хората решил наистина да се ваксинира и се оказало, че вече е вписан в регистрите на РЗОК-Смолян. На 29 декември м. г. смъртта на 32-годишен мъж, ваксиниран и без придружаващи заболявания, е един от най-фрапиращите случаи Сертификатът му обаче не е бил разследван.

Именно пловдивският районен прокурор Чавдар Грошев огласи най-голямата схема за фалшиви сертификати, разбивана до момента. Тя е работила в Асеновград и Раковски и са установени 250 фалшиви сертификата на хора, ваксинирани, докато са извън България. Схема за издаване на фалшиви сертификати без поставени ваксини бе разбита през октомври в Търново и Кюстендил, след като в болница в старата столица са приети няколко болни в тежко състояние, но по документи ваксинирани в Кюстендил. Единият от тях разказва на лекаря, че си е купил сертификата срещу 500 лева, посочва кой го е уредил и полицай под прикритие си поръчва нов сертификат. Така бяха арестувани четирима в престъпната схема.

 

Коментари

Новини Варна