IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
10:45 | 5 януари 2022
Обновен: 02:38 | 18 април 2024

Scheiße! Германските антиваксъри, налазили морето ни, се изпокриха

Започнали да идват в затворения комплекс преди 3 месеца - когато много страни в Европа затегнаха мерките

По материала работи: Слав Велев
Scheiße! Германските антиваксъри, налазили морето ни, се изпокриха

Валтер от Хановер признава, че няма ваксина. СНИМКА: Димчо Райков

Дали Ахелой ще се превърне в убежище на антиваксъри германци времето ще покаже, но присъствието им в малкото градче между Поморие и Несебър вече се усеща. Те се разхождат по улиците, пазаруват от магазините и запиват в местните кръчми, което е необичайно за зимата в този район. Според авторитетното немско списание “Шпигел” през последните месеци в Ахелой са се заселили около 60 германци, пише "24 часа". Всички те обитават апартаменти в затворения апарткомплекс “Шато Ахелой”, на 200 метра от морето. Повечето от тях са пенсионери, но имало и млади хора, твърдят местни.

Ахелой не е предпочитана туристическа дестинация през зимата и затова присъствието им там се струва странно на хората от туристическия бранш, особено през студените месеци. Затова някои допускат и рекламен трик в новината за германското преселение, с която се цели малкото градче да стане по-популярно за чуждестранните туристи.

Според “Шпигел” се заселват там, тъй като повечето са антиваксъри и бягат от строгите противоепидемични мерки в родината си, избирайки евтиния живот и спокойствието в България като страна с по-лек режим. Ниският процент на ваксинация у нас най-много повлиял на решението им да се заселят по Българското Черноморие, виждайки сред местното население съмишленици на антиваксърските им настроения.

“Нямам ваксина”, казва Валтер от Хановер, който е един от обитателите на затворения комплекс край морето. Видимо ядосана обаче негова сънародничка категорично отказа да коментира въпроси, свързани с ваксинация и противоепидемични мерки. Затова пък на метри от тях руснакът Сергей, който също има апартамент в комплекса, чистосърдечно обясни, че се възползвал от престоя си в България да си постави безплатно ваксината.

Ден след като “Дойче веле” преведе на български репортажа на “Шпигел”, новината за колонията антиваксъри германци в Ахелой бе стигнала и до самите тях. Предупредени или не, но в слънчевия вторник немски граждани не се мяркаха по улиците на градчето. Само двама излязоха с колите си, но не бяха словоохотливи от спуснатия прозорец на возилото си. Други пък плътно затвориха вратите на терасите и любопитно надничаха през завесите да проверяват дали навън има журналисти. Собственикът на “Шато Ахелой” Стайко Киров също отказа да разговаря с представители на медиите. Според охраната заселването на германците в Ахелой започнало преди 3 месеца. Това съвпада с времето, когато много страни в Западна Европа, сред които и Германия, затегнаха противоепидемичните мерки и започнаха да изискват зелен сертификат за ваксинация като пропуск за много обществени места. И България ги последва, но явно германците смятат, че тук властите я карат по-лежерно и през пръсти.

“Без зелен сертификат и отрицателен тест не пускаме никого в заведението, твърдят обаче от местния ресторант “Прованс”, където германците обичали да се събират. “Това изискване важи и за тях. Но те си знаят и като дисциплинирани хора още от вратата си показват зеления паспорт или отрицателен тест”, казва помощник-готвачът Гергана Тодорова. Така опровергава слуховете, че всички германци в Ахелой са неваксинирани. Неофиициално обаче се коментира сред жителите на градчето, че повечето са без игла и показва документ за преболедуване. В заведението се събирали веднъж седмично на групи от по 20-30 души Германците си поръчвали традиционни български ястия и, естествено, много бира. Водел ги някой си Томас, който знаел български. Вторник им бил любимият ден за събиране, но понякога запазвали различни дни и по два пъти в седмицата.

От апартхотела дават противоречиви сведения за точната бройка на германците в първите дни на годината. Според служители на шатото там в момента са отседнали 2-3 семейства, други твърдят, че има двайсетина души. Някои са си закупили апартаментите, други плащат месечен наем. Всички обаче влизат с електронен чип през портите, не се изисква показване на паспорт за ваксинация. “24 часа” преброи на паркинга десетина коли с немска регистрация. Служители на “Шато Ахелой” обаче твърдят, че някои ги оставяли на охраняемия паркинг и се прибирали в родината със самолет. През зимата от Бургас няма директна връзка до Германия, пътуват за полет до София или Варна. Откъдето и да хванат обаче самолет, за да се качат в него, се изисква зелен сертификат или отрицателен PCR тест. Недялко Неделчев, почетен консул на Германия във Варна: Много немци живеят тук от години, не съм чул да бягат от ковид мерки.

Коментари

Новини Варна