IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
16:00 | 9 януари 2022
Обновен: 15:48 | 29 април 2024

Зоопаркът в София пропищя: Не ви искаме елхите, носят болести

Животните се хранят само със сертифицирани храни, категорични са от зоокъта

По материала работи: Слав Велев
Зоопаркът в София пропищя: Не ви искаме елхите, носят болести

Снимка: Община Варна

Софийският зоопарк пропищя от наплива на столичани да го даряват с коледни елхи по примера на варненските им колеги.

Зоологическата градина няма да приема непотребните коледни дръвчета от изминалите празници, за да се хранят тревопасните животни, завяват от там.

За животните се използва само храна, която е със сертификат и отвън хранителни продукти не се приемат. Елхичките, дори да са красели домовете на хората, могат да бъдат източник на болести и да представляват ветеринарен и санитарен проблем.

"Това, че красят, не означава, че са чисти и че са подходящи за храна, защото те се украсяват с различни материали. Тези материали могат да останат по дръвчетата. Могат да причинят задавяне или по някакъв друг начин да увредят животните и затова не се дават такива. Това са екзотични животни - африкански антилопи, хипопотам, носорог. Просто ние не можем да си позволим да вземем нещо отвънка, без да го чистим, без да сме сигурни, че е безопасно", каза за БНР Ирина Сахатчиева, връзки с обществеността към Софийския зоопарк.

Сахатчиева обясни още, че  по-топлото време се отразява добре на животните и не представлява риск за тях. Мечките не може да се каже, че спят зимен сън, но са по-сънливи, обясни още тя:

"Всяко животно обича слънце и освен това, спестява ни доста от отоплението, но все пак много топлото не е много хубаво и за хората не е добре. Всичките ни животни се чувстват добре, няма оплаквания засега. Мечките си стоят вътре. Не мога да кажа, че спят зимен сън, но са по-сънливи. Белите тигри са навънка. За тях това време е прекрасно. Даже и по-студено да е, още по-добре. Дори и носорогът и хипопотамът са навънка, пускани в слънчевото време и малкият хипопотам Емилио също. Така че това време е прекрасно. Няма да окаже някакво лошо въздействие, напротив - хубаво ще им бъде", допълни за предаването "Рано в неделя" Ирина Сахатчиева.

Коментари

Новини Варна