IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:30 | 12 януари 2022
Обновен: 04:09 | 19 април 2024

И 20 дози да трябва да си поставя, ще ги приема... Баба Василка твърда

В Бургас улесняват достъпа до ваксини на възрастните хора

По материала работи: Слав Велев
И 20 дози да трябва да си поставя, ще ги приема... Баба Василка твърда

Кадър: Bulgaria ON AIR

В Бургас започна кампания, която цели да улесни достъпа до ваксини на възрастните хора. Социални работници изпълняват по поне 20 заявки на ден за поставяне на бустерни дози. Скоро започва и ваксинация на възрастните хора в пенсионерските клубове, предаде Bulgaria ON AIR.

Един от първите ваксинирани днес е Георги Георгиев. Казва, че няма притеснения при третата си ваксинация срещу Ковид-19.

"Трябва да бъдеш отговорен не само към себе си, но и към хората. Защото ти и да не си много болен, но ти разнасяш - всички трябва да са ваксинирани, без изключение", коментира той.

Бустер срещу коронавирус получи и Василка Балабанова.

"Вярвам на науката, вярвам на можещите и знаещите хора. Имам им доверие и затова се ваксинирах. И 20 дози да трябва да си поставя, ще ги приема", категорична е тя.

"Имаме много желаещи за поставянето на първа доза. Надяваме се, че ще успеем да поставим ваксини на всички желаещи в рамките на десетина дни. Не липсват и случаи, в които ваксина не може да бъде поставена", сподели социалният работник в ДСП – Бургас Вани Методиева.

Имало е и противоречия сред близките, казват социалните работници.

"Нашите потребители желаят, а техните близки - не. Другото, което се случва - потребителят иска, но е в недобро здравословно състояние и личният лекар не препоръчва поставянето на ваксина", допълни Методиева.

"Първото, което правим, е да говорим с пациента, да разберем какви заболявания има, каква терапия му е назначена. Правим и преглед, който включва мерено на кръвно и температура, за да проверим моментното състояние", сподели д-р Стела Сивева.

До момента ваксини са получили малка част от потребителите на социалния патронаж в Бургас – 100 от 1 600. Услугата ще продължава да се предлага.

Вижте повече в репортажа

Коментари

Новини Варна