IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
16:15 | 12 януари 2022
Обновен: 11:02 | 9 май 2024

Млад мъж се готви да преплува Черно море

27-годишният Теодор Цветков трябва да измине 1175 км при това с кауза

По материала работи: Слав Велев
Млад мъж се готви да преплува Черно море

27-годишният Теодор Цветков/Кадър: Bulgaria ON AIR

27-годишен русенец се готви да преплува Черно море - при това с кауза. Предизвикателството, което си е поставил, е да измине 1175 км от грузинския град Кобулети до Бургас това лято, което ще го направи първият човек, преплувал разстоянието, предаде Bulgaria ON AIR.

Теодор Цветков вече тренира усилено за новото си предизвикателство, а каузата, на която се е посветил този път, е за по-чисто Черно море.

"Ще преплувам Черно море от Грузия до Бургас. Разстоянието в 1175 км. В най-лошия случай ще бъде за 2 месеца, като зависи какво ще бъде времето. Ще ползвам една методика - 6 часа плуване, 6 часа почивам, пак 6 часа плуване и 6 часа почивам", сподели той.

В името на тази кауза по време на плуването се вземат проби за наличие на микропластмаса в морето, които ще бъдат анализирани в лаборатория в България.  

"Все още търсим корабче, яхта, нещо подходящо да събере 6-7 души екипаж с капитана. Ще спим на лодката. Цялото придвижване ще е на лодката. Няма да докосваме брега", добави Теодор пред.

Русенецът все още търси финансиране, за да осъществи мечтата си.  

"Финансиране търся около 100 000 лв., може и повече. Чакаме да ни кажат самото корабче колко пари ще струва и горивото за придвижването. Имам подкрепа от община Русе и търсим още подкрепа от други хора", каза той пред Bulgaria ON AIR.

А дотогава разчита на подкрепата на много от близките и приятелите си.

"Той неведнъж се е доказал, защото той не е плувец, а се е доказал, че с воля и с хъс могат да се получат нещата. Щом го е казал, няма начин да не го изпълни, ще успее", обясни Илиян Русев.

Преплуването на Черно море далеч не е най-смелото желание на русенеца. Той мечтае да стане първият българин, преплувал 7 протока в опасните открити води на Световния океан.

Целият репортаж гледайте ТУК

Коментари

Новини Варна