IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
12:15 | 13 януари 2022
Обновен: 18:58 | 26 април 2024

Петков представя Националния оперативен план за справяне с COVID-19 днес

Ще присъстват министрите на здравеопазването и образованието

По материала работи: Слав Велев
Петков представя Националния оперативен план за справяне с COVID-19 днес

Националният оперативен план за справяне с COVID-19 ще бъде представен днес, 13 януари, от 17.00 ч на пресконференция в Министерския съвет.

Министър-председателят Кирил Петков ще открие събитието чрез видеоконферентна връзка. На пресконференцията ще присъстват министърът на здравеопазването Асена Сербезова и министърът на образованието и науката Николай Денков.

Днес членовете на Министерския съвет гласуват предложението на Пандемичния съвет за нов модел за управление на ковид кризата. А именно - да се управлява не на база общ процент заболели от населението, а да се отчете каква част от населението е в тежко здравословно състояние поради настъпване усложнения от ковид. Водещо в плана ще залегне процентът легла в интензивните отделения, които са свободни. Това каза Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера, пред БНТ вчера след изявлението на премиера Кирил Петков по бТВ.

"Предлагаме страната да бъде разделена на 6 области, в зависимост къде са пациентските потоци и да се изследва къде има останали свободни интензивни легла. При достигане на четвъртия етап от 80% заетост или по-висока, едва тогава да бъдат въвеждани в тази област съответните мерки, които да доведат до овладяване на кризисни ситуации, за да няма хора, лишени от интензивни грижи", каза Бориславова. Ако в една болница няма достатъчно легла, моделът трябва да отчете пренасочване в друга област. През последните дни МС работи да бъдат открити нови ковид легла, разработват се също стимули за доброволци в ковид отделения, каза още тя.

Бориславова допълни, че кабинетът работи по модел, който да отложи във времето необходимостта от въвеждане на пълен или регионален локдаун. "Предлага се да има 4 етапа, като първите два етапа са с по-ограничени мерки на въздействие, предимно във връзка с въвеждане и използване на зелен сертификат на обществени места. А едва 3 и 4 етап, когато се достигне над 80% заетост на леглата в интензивни отделения, да има по-рестриктивен подход, но дори и той да бъде ограничен във времето. Промяна в подхода е и че ще се постараем учениците да не бъдат първи засягани от ограниченията, особено при децата от 1 до 4 клас", каза още Бориславова. 

Коментари

Новини Варна