IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
13:15 | 13 януари 2022
Обновен: 02:17 | 25 април 2024

АМ "Хемус" остава мираж поне още 5 години

Аутобанът ще е напълно готов през 2027 г., но ако няма нито едно обжалване

По материала работи: Слав Велев
АМ "Хемус" остава мираж поне още 5 години

Кадър: YouTube

Магистрала "Хемус" ще е напълно готова през 2027 г. и то ако няма нито едно обжалване. Това стана ясно от представянето на готовността на проекта от страна на инж. Бисер Йорданов директор на дирекция в АПИ по време на обсъждане на стратегическите инфаструктурни проекти в МРРБ.

През 2024 г. на практика ще може да започнат да се изпълняват сторителните дейности по седми и осми участък, които ще продължат 36 месеца. На седми участък на практика трябва да се преместят 3 километра от трасето, защото попадат в свачищна зона. На осми участък се оказва, че част от трасето по идейния проект попада на територията на ловно стопанство "Черни Лом", където има популация от благородни елени и ловното стопанство не е съгласно оттам да минава магистрала. Освен това отчужденията, поне докато няма технически проект, няма как да започнат. 

4-и, 5-и и 6-и участък са по-напреднали, но и там строителните дейности засега не могат да започнат, стана ясно от обясненията на Йорданов. 

Предложенията на пътната агенция за това кои пътища ще се рехабилитират през тази година, както и каква е проектната готовност на всички стратегически инфраструктурни проекти в страната също е в дневния ред на срещата, която започна преди малко  в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

На него присъстват вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов, ръководствата на АПИ и на държавната „Автомагистрали“ ЕАД, директори на дирекции в министерството, Институтът по пътища и мостове и др.

Коментари

Новини Варна