IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
08:30 | 17 януари 2022
Обновен: 16:06 | 18 април 2024

Днес e Антоновден! Предпазваме се от болести

На 17 януари Сливен и Ямбол отбелязват 144 години от освобождението си

По материала работи: Слав Велев
Днес e Антоновден! Предпазваме се от болести

Днес Православна църква чества Свети Антоний Велики. В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата и шарката.

Според друга легенда Антон и Атанас, са двама братя близнаци, които са изобретили ковашките клещи. Затова именните им дни се честват един след друг, а през тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.

Имен ден празнуват: Антон, Антония, Антоанета, Донка, Дончо, Тончо, Тонка и вс. производни. Честит празник!

На 17 януари Сливен и Ямбол отбелязват 144 години от освобождението на двата града от османско владичество. Историческата дата ще бъде отбелязана с заупокойни молитви в памет на загиналите и благодарствен молебен по повод, както и с редица тържествени военни ритуали.

Навръх Антоновден своят празник отбелязва и малката търговишка община Антоново. За поредна година жителите на града ще отбележат и Деня на религиозната толерантност, съобщиха от администрацията на кмета.

Коментари

Новини Варна