IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
09:00 | 24 януари 2022
Обновен: 18:15 | 4 май 2024

Православна църква почита паметта на Преп. Ксения

Днес се навършват 78 години от US-атаката над Враца. Румънците празнуват националния си празник

По материала работи: Слав Велев
Православна църква почита паметта на Преп. Ксения

Днес Православна църква почита паметта на св. Блажена Ксения Петербургска. Велика божия угодница, помагаща при всякакви житейски несгоди, за намиране на сполучлива работа, за жилище, при скърби и всякакви нужди. Често казвала: "Свикнах със студа и дъжда, не мога само да свикна с лошото време в сърцата на хората. "На 24 януари имен ден празнуват всички дами с красивите имена Аксения, Ксения и Oкcaнa.

Днес се навършват 78 години от въздушното нападение над Враца през Втората световна война. Историята разказва, че на този ден 300 самолета от 15-та въздушна армия на САЩ по план трябвало да нанесат удар над София. Гъстата мъгла попречила на бомбардировачите да се ориентират и те изсипали бомбите над Враца, Кунино, Беглеж и още населени места в Северна България.  Резултатите са трагични за врачани – 124 човека са загинали, а 250 са ранени. По този повод, днес ще бъде отслужена панахида за жертвите в храм „Свето Възнесение“ във Враца.

Днес е националният празник на Румъния. Това е дата на Обединението на Трансилвания и Румъния, с която се създава единна държава през 1918.

Коментари

Новини Варна