IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
18:01 | 12 май 2015
Обновен: 13:15 | 20 април 2024

Потвърдено: И известни сред "специалните" за КТБ

Главният прокурор съобщи, че сред тях има и много фирми

По материала работи: Слав Велев
Потвърдено: И известни сред "специалните" за КТБ

Сред вложителите със специални лихви в КТБ има известни имена, потвърди главният прокурор Сотир Цацаров от Брюксел. Обвинител №1 беше в белгийската столица за среща с еврокомисаря за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. Двамата разговаряха за противодействието на тероризма и екстремизма.

 

По-късно пред журналисти Цацаров обясни, че освен известните имена, в списъка с преференциалните кредити имало и много юридически лица. Те дори били сред най-крупните депозанти със специални условия.

 

През миналата седмица бившият премиер Иван Костов призна, че е имал преференциален кредит в КТБ, но го е променил след фалита на банката, с което е успял да спаси гарантираните 100 000 лева.

 

Вчера прокуратурата започна разследване срещу двамата квестори на КТБ с обвинението, че са не са опазили имуществото на банката след фалита й. Днес Цацаров поясни, че проверката срещу двамата е тръгнала след медийни публикации, че са променяли преференциални договори в обикновени, за да бъдат обезщетени "специалните вложители".

 

"Събрани са достатъчно документи, които показват физически и юридически лица с преференциални влогове, говорим за лихви от порядъка на 9,8% и прекратяването на тези договори след поставянето на банката под особен надзор, превръщането им в непривилегировани влогове и по този начин осигуряване на изплащането на тези влогове от гаранционния фонд", обясни Цацаров. Той допълни и че предстои да се изясни и какви са били указанията, изпращани от БНБ към квесторите.

 

"Ако приемем, че такова поведение е престъпно, това означава, че е налице щета за фонда", поясни още главният прокурор, цитиран от БТА.

 

Той допълни и че Софийска градска прокуратура ще прецени дали хората, които са се облагодетелствали, ще трябва възстановят парите във Фонда.

 

Източник: ДНЕС.bg

Коментари

Новини Варна