IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
12:15 | 29 януари 2022
Обновен: 05:29 | 26 април 2024

"Гражданска отговорност" скача с до 60 лева

С 35% намалява броят на смъртните случаи и 20% на тежките ПТП, но “бонус-малус” няма

По материала работи: Слав Велев
"Гражданска отговорност" скача с до 60 лева

Шофьорите ще трябва да платят повече за застраховка  "Гражданска отговорност" тази година – между 16 и 60 лева повече в зависимост от мощността на автомобила и възрастта на водача. 

На фона на поскъпването на редица стоки и услуги за всички потребители, застрахователните дружества обясняват покачването на цените така - за автомобил, който е с около 100 конски сили и 1600 кубика, за тази година гражданската отговорност се покачва с около 50 лева – но през 2020 и 2021 година полицата е била с около 57 лева по-евтина, пише "Монитор". 

"Не виждам логика в това да се увеличават цените, тъй като това не е магазин или предприятие. Напротив – трябва да вървим към намаляване, защото се увеличава автопаркът в България, тоест увеличават се приходите – все пак ние имаме 3-4 милиона коли в България, но не всяка катастрофира, значи те получават доста големи печалби",  коментира шофьорът Любомир Коларов в ефира на Нова ТВ

По думите на застрахователния брокер Анелия Ангелова през 2019 г. се е наблюдавало най-значителното повишаване на цените на застраховката.

"Гражданска отговорност" – с 80-90 лева. В последствие през 2020 г. се запазва, а 2021 г. цената пада заради локдауна.

"Има чувствителен спад – над 35% намалява броя на смъртните случаи и 20% на тежките ПТП – те са основният разход по застраховката", поясни тя. 

Индивидуална оценка и цена за всеки шофьор ще е възможна едва след въвеждането на системата “бонус-малус”.

Този процес обаче се бави вече с години, а сред причините е фактът, че този вид застраховка е обвързана с регистрационния номер на автомобила. 

Коментари

Новини Варна