IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
15:15 | 29 януари 2022
Обновен: 15:39 | 1 май 2024

Празнуват работещите в затворите у нас

Днес се навършват 92 г. от откриването на Варненския затвор

По материала работи: Слав Велев
Празнуват работещите в затворите у нас

Днешната дата е обявена за Професионален празник на работещите в системата на главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерството на правосъдието.

На 29 януари 1879 г. са подписани привременните правила за учредяване на затворите, а Учредителното събрание на Княжество България започва своята работа в град Велико Търново на 10 февруари 1879 г. Така се слага началото на новата наказателно-изпълнителна система в България.

По този повод с Решение на Министерския съвет от декември месец 2006 г., датата 29 януари е обявена за професионален празник на работещите в системата. Днес се навършват и 92 години от откриването на Варненския затвор.

В затворите обитателите са разпределени на „обвиняеми и подсъдими“, т. е. с невлезли в сила присъди и осъдени. В затворите лишените от свобода търпят наказанията при строг и общ режим, като килиите се заключват само през нощта и затворниците са свободни да се движат в коридорите на съответната група през деня. Всички затворници, без значение режима, включително изолирани, наказани и доживотно осъдени, имат право на престой на открито поне по един час дневно. Всички имат право на телевизор и радио.

29 януари е определен още за празник на градовете Търговище и Кюстендил, по повод годишнина от датата на Освобождението на двата града от турско робство.

Коментари

Новини Варна