IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
15:25 | 29 януари 2022
Обновен: 10:43 | 3 май 2024

Христо Иванов е новият-стар лидер на „Да, България” (ВИДЕО)

Той предрече разпад на управляващата коалиция

По материала работи: Слав Велев
Христо Иванов е новият-стар лидер на „Да, България” (ВИДЕО)

Христо Иванов/Кадър: Нова ТВ

Христо Иванов беше преизбран за лидер на „Да,България". Конгресът на партията не прие оставката му, която той подаде ден след парламентарните избори на 14 ноември.

Над 600 от делегатите гласуваха "за", 14 бяха „против“  а 41 гласуваха „въздържал се“.

„Считам това за огромен ангажимент. Сравнително младата политическа организация смята, че имам недовършена работа, която мисля да довърша. Страната се трансформира, светът се трансформира, това ще доведе до нестабилности, които ще имат своето политическо измерение", каза Иванов.

Той заяви, че приема като негова отговорност неуспехите на партията.  

„Очевидно не успяхме да реагираме на появата на нов политически играч. Не успяхме добре да отиграем комбинацията между парламентарни и президентски избори, които влязоха в сложно взаимодействие”, поясни лидерът на „Да, България”.

От тук нататък партията ще се съсредоточи върху наддграждането на коалицията и постигане на максимални резултати в секторите, за които отговаря, увери Христо Иванов.

С много голяма вероятност ще има и парламентарни избори, не съм врачка, но това ми е усещането. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" и председател на "Да България" Христо Иванов по-рано в слово пред съпартийците си. С тези думи той на практика предрече разпад на управляващата коалиция. Прогнозата му беше част от едночасово слово преди отново да бъде избран за лидер на партията.

"Няколко думи за нашата роля в управлението - ние сме най-малките в тази коалиция, тя е много сложна, много разнородна, по много параграфи - не само диалогично, но и организационно, като култура, като етап на развитие, като характеристика на партньорите - ние и БСП, представете си, сме в една категория. Това всичко прави тази коалиция много сложна. Тя не би могла да бъде възможна, противоречи на всички закони на нормалната политическа логика, с изключение на един - криза. Криза на държавността, криза на политическото представителство но тя е толкова сложна, че нейното развитие ще бъде част от промяната на българската политическа система. Всички организации, които са част от тази коалиция, вътре се трансформират и се променят в момента", допълни той. По думите му огромно предизвикателство в момента е и партиите извън статуквото да не се "разпарчетосат", за да не се върне модела на статуквото.

Иначе в речта си Иванов посочи още кои са предизвикателствата пред България за следващите години - устойчив икономически и технологически модел, съкращаване на рисковете от геополитическата ситуация, демографията като здраве, човешки капитал, като миграция и образование, затваряне на големите "черни дупки" на публичните средства в енергетиката, социалната система, пенсионната система и здравноосигурителната система, състоянието на държавността и на политическия модел и въпросът за качеството на живот.

Той изтъкна, че България трябва да излезе от ролята си на "кибик" и да влезе в тази на активен играч - както по отношение на ЕС, така и на НАТО.

"България се опитва да използва ЕС за решение за въпроса с РСМ. Ние не можем да изпълним заявката. Това е само един дребен пример, че когато си "кибик" и се движиш по течението на такива геополитически формати, не е лесно да преминеш в активна роля и тя да работи добре за теб", допълни лидерът на ДБ.

Коментари

Новини Варна