IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
20:52 | 12 май 2015
Обновен: 12:37 | 20 април 2024

Прокуратурата разследва и БНБ

Проверката на Софийската градска прокуратура е започнала след сигнали в медиите

По материала работи: Слав Велев
Прокуратурата разследва и БНБ

Прокуратурата ще разследва действията на БНБ, свързани с промяна на договорите за преференциална лихва в КТБ. Това съобщи в Брюксел главният прокурор Сотир Цацаров, информира БНТ, предаде news.bg.

 

Той добави, че проверката на Софийската градска прокуратура е започнала след сигнали в медиите.

 

По думите му, разследването за незаконни действия на квесторите обхваща период доста след затварянето на банката, защото се установило, че началната дейност по преференциалните депозити е установена точно за това време.

 

Припомняме, прокуратурата разследва двамата квестори за предполагаемо преправяне на договори на депозанти в банката.

 

„В резултат на проверката са събрани достатъчно количество документи. Те показват и физически, и юридически лица, които са имали преференциални влогове. Говорим за лихви от порядъка на 9.8% и след това прекратяване на тези договори след поставяне на банката под особен надзор, превръщането им в непривилегировани влогове и по този начин осигуряване изплащането им от Фонда за гарантиране на влогове", посочи Цацаров.

 

Той допълни, че при всички случаи предмет на изясняване тук е и какви са били „да ги нарека така - указанията, които са били изпращани от БНБ към квесторите".

Коментари

Новини Варна