IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
17:00 | 5 февруари 2022
Обновен: 08:53 | 23 април 2024

Боровец стана зимният Слънчев бряг

Купонът не спира за младежите от Англия, Румъния, Сърбия и Македония

По материала работи: Слав Велев
Боровец стана зимният Слънчев бряг

Снимка: Бойко Кичуков/Монитор

Най-старият ски курорт у нас - Боровец, се превърна в зимния Слънчев бряг за британците. През миналата година те не можеха да напускат страната си, но към момента пътуват до България единствено срещу зелен сертификат. Макар работната седмица да не е приключила, дестинацията вече се „пука по шевовете“, а пистите са огласяни и от големи групи малчугани.

През настоящия зимен сезон курортът ще посреща още както българи, така и чужденци от румънския, сръбския и македонския пазар.

По всичко личи, че зеленият сертификат не пречи на никого, който има желание да посети Боровец и да спортува. На опашката за лифта се срещнахме с британката Бриана, която разказа пред „Монитор“ защо е избрала да прекара своята ски ваканция с приятели в Боровец.

„Няколко мои познати са идвали тук преди и ми препоръчаха мястото, тъй като пистите са подходящи и за напълно начинаещи скиори. Пристигнах в България със зелен сертификат и бих се върнала отново с удоволствие, обслужването е на ниво“, коментира тя.

Оказва се, че скиорите са основният контингент чуждестранни и български туристи в Боровец, докато сноубордистите са значително по-малко. Дневният наем на ски, щеки и обувки за каране в светлата част на денонощието излиза 30 лева за възрастен. За 3 дни ще трябва да доплатим още петдесетачка, а за 6-дневни забавления на заснежените писти цената достига 155 лева. Детската екипировка за 1 ден излиза с 8 лв. по-евтина от тази за възрастен, тридневната - с 25 лева, а тази за 6 дни - с 55 лева.

„Шейните са подходящи за деца до 4 години, тъй като са твърде малки за ски училище, бързо губят желание и се уморяват, затова се наемат основно от семейства с малки деца“, поясни Михаил Брайчев - служител, отговарящ за наемането на ски екипировка. Забавленията за деца са съсредоточени в ниската част на курорта, където се намира ски и сноуборд училището. Продължителността на уроците може да бъде от 1 до 6 дни - по 4 часа дневно. Цените започват от 60 и достигат до 210 лева за най-малките скиори. Ако родителите предпочитат отрочетата им да се учат да карат сноуборд за по 2 часа на ден, то ще трябва да броят между 55 и 195 лева.

Най-скъпи се оказват уроците за малчугани от детската градина - 85 лева дневно или 420 лева за 6 дни. „Идваме много често, защото Боровец е близо до София, пистите са хубави и имаме страхотен инструктор, който обучава цялото ни семейство. Обслужването в България обаче куца във всички сфери спрямо други държави. На фона на цените, които плащаме, не мисля, че би трябвало да е така“, заяви туристът Джоан Абдул Джелил, който е решил да почива в Боровец със семейството си през междусрочната ваканция на дъщеря си.

В случай че туристите вече са напълно обучени да се спускат самостоятелно, могат да се отправят към подножието на пистите, откъдето да се качат на лифта. През настоящия сезон дневната карта е на цена от 75 лева за възрастен и 54 лева за дете, за седмичен достъп до пистите пък ще трябва да си отделят съответно по 400 и 295 лева. С цел между изчакващите туристи да бъде осигурена необходимата дистанция от метър и половина са обособени специални коридори за придвижване. Носенето на предпазна маска също остава задължително условие. Макар повечето туристи да бяха пренебрегнали това изискване, то те поне се бяха „въоръжили“ с екипировка, включваща очила и ски маска. От отдел „Информация“ към фирмата концесионер на пистата в курорта поясниха пред „Монитор“, че всички лифтове се дезинфекцират минимум 3 пъти на ден.

„Бил съм на Боровец два пъти, затова отново избрах курорта за своята ски почивка. Обслужването е чудесно, хората са много мили. Повечето туристи игнорират мерките, но все пак си личи, че такива са били въведени“, коментира Адам от Великобритания.

Макар основният интерес да е насочен към ските и сноуборда, в Боровец се предлагат още наем на моторни шейни, конна езда и ски туринг. Високоскоростната разходка из горските пътеки на Боровец ще ни струва 160 лева за час, ако наемем двойна шейна, и 130 лева за единична такава. Вероятно една от най-впечатляващите услуги, които предлага курортът, е ски турингът. Той позволява на туристите да навлязат в девствените терени извън ски зоната, а самият маршрут се подбира според индивидуалните възможности на туриста. Те се делят на четири категории - леко, средно и високо натоварване или ниво „експерт“. Продължителността на планинската експедиция пък може да варира между 1 и 11 часа. Към момента в Боровец предлагат ски туринг по шест ски маршрута в Мусаленския дял и три такива в Мальовишкия. Най-скъпият предлаган пакет е за разходка по маршрута Боровец - Централна планинска школа Мальовица, Ръждавица, връх Камилата - втора тераса връх Мальовица, хижа „Мальовица“ - Боровец. Цената за 4 души е почти 600 лева, а продължителността на програмата може да достигне 10 часа.

Често подобни изпитания за човешкия дух завършват с чаша горещ чай в някое от заведенията в курорта. Справка в менютата на два случайно подбрани обекта разкри, че топлата бионапитка струва 7 лева в ресторант на самата ски писта, докато в центъра на града цената му пада до 2 лева.

„Посрещаме много повече туристи, отколкото през миналата година. По-голямата част от тях са англичани“, констатира сервитьорката в едно от заведенията в центъра на курорта Даяна. Тя обобщи, че ресторантьорите в действителност са получили между 2 и 3 пъти по-високи сметки за електроенергия спрямо миналата година, но в разгара на зимния сезон у нас браншовици все пак успяват да покрият разходите си, разчитайки на приходите от клиенти.

Коментари

Новини Варна