IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
08:40 | 10 февруари 2022
Обновен: 12:58 | 27 юни 2022

Станислав Тодоров е новият шеф на КЕВР

Кандидатурата му бе одобрена със 128 гласа "за"

По материала работи: Слав Велев
Станислав Тодоров е новият шеф на КЕВР

Депутатите гласуваха рокадите в КЕВР. С 128 гласа "за", 13 гласа "против" и без "въздържал се" за председател на регулатора беше одобрен Станислав Тодоров от "Продължаваме промяната". Станислав Тодоров неотдавна бе назначен за зам.-министър на енергетиката.

Кой е Станислав Тодоров?

Завършил е право в Софийския университет, както и Международно комерсиално право в Централноевропейския университет в Будапеща, Унгария.

Има 9 години мениджърски опит в бранш енергетика по време на работата си в AES Марица Изток 1. През последните години е управлявал отдели за търговски контракти, доставки и логистика във водещи в своята промишленост задгранични вложители в България.

За член на КЕВР беше избран Благой Голубарев от "Има такъв народ". Той беше подкрепен от 130 депутати, "против4 бяха 13, а въздържали се народни представители нямаше.

Благой Голубарев е инженер, специалност електрически мрежи и системи и има над 39 години стаж в енергетиката, от които над 35 години е на ръководни позиции. Има специализации в Москва и Токио.

По време на дискусията от ГЕРБ-СДС и ДПС настояха Станислав Тодоров да бъде оттеглен като номинация и го призоваха да вземе отношение.

Дебатът за избирането им продължи над два часа, след като от опозицията изразиха съмненията си Тодоров дали отговаря на изискванията в Закона за енергетиката и кога са били подадени документите му - в действието на новия или стария закон.

Преди месец законът беше изменен от управляващите именно в частта за изискванията за кандидати на регулатора, както и за намаляване на състава му от 9 на 5 души.

Според бившия енергиен министър Теменужка Петкова Тодоров категорично не отговарял на изискванията в закона.

"Ако вие изберете председател в нарушение на закона, всяко едно решение, което КЕВР ще вземе, неговата легитимност ще бъде под въпрос. Всички ваши амбиции да владеете сектора и да сложите ваши хора много скоро ще се обърнат срещу вас, а цената ще я плати българското общество, повярвайте ми тя е висока", каза Петкова.

"Винаги съм уважавал Иван Иванов като експерт и ръководител, но винаги има какво да се промени. КЕВР не трябва да е пъдар на участниците на пазара, а двигател на трансформацията. При избора на Иванов за председател на КЕВР - прочетох публикация "След скандали и дебати избраха новия председател на КЕВР", така че съзнавам, че това е част от политическия живот и няма да коментирам конкретни изказвания", коментира Тодоров от трибуната, отговаряйки на двучасовите призиви на опозицията да се представи.

"Популярната теза, че министърът може да влияе на цената, е вярна донякъде, защото 80% от тока се произвежда от регулирани от държавата източници, но КЕВР е този, който трябва да помага на потребителите да разберат защо са такива цените. България е отворена система, в момента изнасяме около 1300 мгвт енергия и има добри печалби и няма лошо, но лошото е когато има свръхконцентрация на предлагане. Трудно е да говорим за отворен пазар, когато държавата формално контролира 80% от предлагането, трябва да има правила, да има добро производство на ниска цена. Сега не е така и виждам ролята на регулатора в това отношение", каза още Тодоров.

Новият шеф на КЕВР наблегна и на голямата промяна в енергийната структура, която предстои за целия свят и за нас, независимо дали сме го искали, като визира отказа от използването на въглища.

"Ако мислим само за това какво имаме в момента и как да защитим сегашните икономически и политически интереси, ще катастрофираме. Соларни паркове трябва да се строят от хора, несвързани с властта, а всеки да може да сложи панели на покрива си. Това зависи от регулатора, да има условия да се намали цената на всеки потребител, за да се направи този преход", завърши новият шеф на комисията.

Коментари

Новини Варна