IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
13:15 | 10 февруари 2022
Обновен: 06:57 | 25 април 2024

Шофьор сбърка 50 пъти е-винетката, олекна с 3500 лв. за глоби

Омбудсманът сезира регионалния министър за компенсаторните такси

По материала работи: Слав Велев
Шофьор сбърка 50 пъти е-винетката, олекна с 3500 лв. за глоби

Снимка: БГТОЛ

Шофьор сбъркал 50 пъти за е-винетка, глобиха го с 3500 лв. Това е една от множеството жалби до омбудсмана, с които граждани търсят съдействие за наложени компенсаторни такси заради допусната грешка в изписването на регистрационния номер на автомобила при закупуване на е-винетка.

Проблемът е, че тези шофьори на МПС разбират, че многократно са регистрирани като нарушители едва когато бъдат спрени от екипи на БГТОЛ. По този начин те са приравнявани със случаите, при които изобщо липсва платена пътна такса.

Затова омбудсманът Диана Ковачева сезира вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, съобщиха от институцията.

Омбудсманът настоява пред министър Караджов да бъде преустановена неправомерната практика по събиране на компенсаторни такси. А нарушителите да бъдат уведомявани своевременно за наложените им глоби, включително да се прави и необходимата преценка за маловажен случай, съгласно Закона за административните нарушения и наказания.

Проф. Ковачева подчертава, че има драстични случаи за налагане на глоби и дава конкретен пример за това – на шофьор на МПС с регистрирани 50 нарушения само в рамките на 3 месеца, за които той разбира от екип на БГТОЛ.

В дадения пример водачът на превозното средство следва да заплати 3 500 лв., ако иска да бъде освободен от административнонаказателна отговорност.

Освен това Ковачева акцентира върху факта, че липсва публичност и прозрачност за събраните и разходвани парични средства от компенсаторни такси.

Проф. Диана Ковачева е категорична и че е необходима законодателна промяна - ясен, бърз и справедлив механизъм за възстановяване на недължимо платените суми вследствие на сгрешени е-винетки.

Коментари

Новини Варна