IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
18:20 | 4 юли 2014
Обновен: 20:26 | 15 май 2024

Мишо Миков моли депутати да влизат в залата

Мишо Миков моли депутати да влизат в залата

По материала работи: Деян Михайлов
Мишо Миков моли депутати да влизат в залата

Призовавам всички народни представители да участват активно в оставащите заседания на Народното събрание, защото парламентарното управление няма алтернатива в демократична България. Това каза председателят на Народното събрание Михаил Миков в обръщение, излъчено по БНТ.

С наближаването на предсрочните избори парламентът се използва все по-безогледно за тяснопартийни интереси, а това подкопава основите на парламентаризма и демокрацията въобще, каза Миков, който добави, че намира това за недопустимо. Не приемам заявените позиции, че народни представители ще сведат конституционните си задължения за присъствие в пленарната зала единствено до гласуването на предизвестената оставка на правителството. Това е в противоречие с Конституцията и постигнатите договорености, каза Михаил Миков.

По думите му, ако инцидентното напускане на залата от една парламентарна група, като крайна форма на несъгласие с конкретни решения, може да се приеме понякога, то системният и целенасочен бойкот на Народното събрание е противоконституционно поведение, което руши демократичните устои на обществото. „Така създадената обстановка благоприятства и вече се наблюдават опити за външна намеса в работата на Народното събрание чрез изземване на конституционните му правомощия и нарушаване на принципа за разделение на властите”, каза Миков.

Той напомни, че до разпускането на Народното събрание, то продължава да е най-висшият и легитимен представителен орган на власт в държавата и трябва да изпълнява конституционните си функции. „Законодателната дейност и парламентарният контрол не могат да се изземват под никаква форма от други органи, особено от временни органи с неизяснен статут, неясни функции и нелегитимен състав”, каза Михаил Миков. Поради това се противопоставям на всякакви подобни действия, които не са съобразени с действащата Конституция, заяви той.

Михаил Миков подчерта, че част от дневния ред на Народното събрание до разпускането му са закони, чието приемане е важно за всички граждани и за България като държава. Такива,по думите му, са измененията на закони, чието неприемане ще засегне неблагоприятно хиляди български граждани. Тук е мястото да се извиня на българските производители, че в тази обстановка новото разглеждане на наложеното от президента вето на Закона за защита на конкуренцията, който защитаваше техните интереси, изглежда все по-трудно, заяви Миков.

По думите му не може да се довърши приемането на закони за въвеждане на директиви, които иначе политически са безспорни. В резултат на ненавременното им приемане, страната може да понесе финансови санкции, от които никой български гражданин няма интерес.

Не могат да се ратифицират споразуменията с Международната банка за възстановяване и развитие. Те ще улеснят усвояването на средства от европейските фондове в областта на здравеопазването, енергетиката, инфраструктурата и земеделието. Ако тези споразумения не бъдат ратифицирани в срок, те ще загубят действието си, което ще затрудни следващо правителство, което и да е то, отбеляза председателят на парламента.

По думите му важни за България са ратификациите на споразуменията за асоцииране между Европейския съюз и Молдова, Украйна и Грузия. Забавянето им у нас ще бъде лош знак към партньорите ни от Европейския съюз и към държавите кандидати за членки по пътя към Европа. Това намалява ролята на страната ни като член на Европейския съюз и фактор на стабилност в региона, посочи Миков.

Липсата на кворум осуетява и възможността за упражняване на контрол върху правителството. Този контрол е от особено значение в преходни периоди като днешния. Против интересите на обществото е изпълнителната власт да остане без контрол до формирането на служебно правителство, каза още Михаил Миков.

Той изрази тревога „за възможностите, които днес пропуска България, и за рисковете, на които е изложена тя в резултат на целенасочени действия срещу Народното събрание”. Миков смята, че всички народни представители и парламентарни групи трябва да изпълняват конституционните си задължения и да защитават интересите на гражданите чрез активно участие в дейността на парламента. Всичко друго е против Конституцията и националните интереси, заяви Миков и добави, че „ако допуснем превръщането на това разрушително поведение в устойчива практика, то може да подкопае представителната демокрация в България”. Българските граждани нямат интерес от това, каза Михаил Миков.

Коментари

Новини Варна