IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
16:15 | 13 февруари 2022
Обновен: 12:23 | 26 март 2024

ВМРО иска България и Северна Македония да създадат федерация

Осмият конгрес на "войводите" се проведе вчера в София

По материала работи: Слав Велев
ВМРО иска България и Северна Македония да създадат федерация

ВМРО иска България и Северна Македония да създадат федерация. Това стана ясно след Осмия конгрес на ВМРО, който се състоя вчера в София. С декларация, в която се казва, че имаме общо историческо и културно наследство с Република Северна Македония и това е бъдещият ни път, съобщават от партията.

В документа са изброени 14 приоритета, за които ВМРО е гарант, и сред тях са сигурност, образование, здравеопазване и достъп до култура за всички българи; енергийна независимост чрез изграждане на нови мощности (включително ядрени), работеща икономика и справедливи правила за бизнеса, конституционни промени, гарантиращи увеличаването на президентските правомощия, мажоритарността и прякото допитване до народа, забрана за гласуване на неграмотните и неспазващите задълженията си към държавата, ненамесата на финансирани от чужбина НПО в политическите, религиозните и образователните дела на страната ни и др.

Една от точките е насочена изцяло за политиката на България спрямо Северна Македония. Според текста интеграцията на РСМ минава през признаване на историческата истина, българските корени на днешното население и защита на неговите права. От ВМРО призовават правителствата и политическите организации в България и РСМ за създаване на федерация между двете държави на базата на общото ни културно-историческо наследство и общите ни геополитически интереси.

Коментари

Новини Варна