IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
08:30 | 14 февруари 2022
Обновен: 03:33 | 18 април 2024

14 февруари е – празникът на любовта и виното

Днес е Денят на българския археолог. Православна църква чества Св. Кирил Славянобългарски

По материала работи: Слав Велев
14 февруари е – празникът на любовта и виното

14 февруари е празникът на любовта и виното.

В българския народен календар по традиция отбелязваме 14 февруари като ден на Свети Трифон /по стар стил/. Днес у нас традиционно празнуват лозари, соколари, градинари и кръчмари, въпреки че в наши дни. Православната църква почита паметта на Св. Трифон 1 февруари.

В последните години на 14 февруари отбелязваме и един нетрадиционен за българския календар празник – Денят на влюбените или Свети Валентин. За него се знае, че датира още от времето на Римската империя. Доста по-късно, през 1537 г. английският крал Хенри VII официално обявил датата 14 февруари за празника на Св. Валентин. В днешно време, на този ден влюбени от цял свят си подаряват нещо, за да засвидетелстват любовта си един към друг.

Важно е да отбележим, че православните българи с имената Валентин, Валентина и техните производни празнуват имен ден не днес, а на 10 февруари, когато църквата почита паметта на Св. великомъченица Валентина.

Освен ден на виното и любовта, днес е и Ден на българския археолог. Отбелязва се от 1971 г. по инициатива на Археологическия институт с музей при Българска академия на науките. Честит празник на всички, избрали за свое поприще, страст и професия срещата с миналото! А повече за работата на археолозите днес и за най-важните и интересни открития през изминалата годишна във Варна и региона, ще разговаряме в минутите след 8 с археолога доцент д-р Валери Йотов от отдел „Археология“ към РИМ в града.

На 14 февруари Българската православна църква, отбелязва  годишнина от кончината на Св. Кирил Славянобългарски. Тази година се навършват 1153 г. от смъртта на светеца, а годишнината ще бъде отбелязана с отслужване на литургии във всички храмове в страната.

Коментари

Новини Варна