IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
09:40 | 14 февруари 2022
Обновен: 03:58 | 28 март 2024

А спомняте ли си... лихвоточките. В капана им се въртят 160 хил. семейства

Притежателите им горят с новия бюджет. Засегнати са около 160 000 семейства

По материала работи: Слав Велев
А спомняте ли си... лихвоточките. В капана им се въртят 160 хил. семейства

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до депутатите в бюджетната комисия да не се закрива Националния компенсационен жилищен фонд при Министерски съвет, защото така ще бъдат ощетени хиляди семейства с лихвоточки. Причината е, че в параграф 75 от Преходните и заключителни разпоредби на Законопроекта за държавния бюджет се предлага закриването на компенсационния жилищен фонд, но не се предвижда, че все още има много некомпенсирани граждани, предаде "Труд".

Проф. Диана Ковачева призова депутатите да намерят механизъм за компенсиране на хората и гарантиране на правата им.

По данни на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти проблемът засяга около 160 000 български семейства, които са притежавали жилищно-спестовни влогове. На 31 декември 2019 г. изтече крайният срок за изплащане на т. нар. лихвоточки, на хората, които са одобрени за обезщетяване заради загубата на влоговете в бившата Държавна спестовна каса, но условието беше до 30 ноември 2016 г. те да са закупили или започнали да строят собствено жилище, както и да подадат искане за компенсация.

Ковачева препоръчва на народните представители да обмислят вариант за създаването на нова структура със същите или подобни функции, с цел да се гарантират правата на гражданите, които притежават многогодишни жилищно-спестовни влогове.

“Намирам за притеснително закриването на фонда, още повече, че няма данни ликвидационната комисия да предприеме нужните действия за защита на правата на гражданите, а само относно преустановяването на дейността на фонда”, пише общественият защитник.

Проф. Диана Ковачева е категорична, че докато все още има некомпенсирани граждани, е притеснително да се закрива фонда, още повече, че няма данни ликвидационната комисия да предприеме нужните действия за защита на правата на гражданите, а само относно преустановяването на дейността на фонда.

“Бих искала да припомня, че през 2016 г. беше приет на първо четене от Народното събрание законопроект за изменение на действащия закон, като предложените изменения включваха допълнителни възможности за компенсация като например т. нар. лихвоточки да могат да се използват като платежно средство за заплащане на дължими данъци и такси към държавата и общините, както и удължаване на срока за изплащането на левови компенсации до погасяването на всички заявени претенции”, казва още омбудсманът.

Диана Ковачева припомня, че през годините са изпращани препоръки до компетентните органи за предприемане на конкретни действия, включително до министъра на финансите - да се предвидят повече средства в бюджета, за да се изплащат своевременно сумите на правоимащите граждани, както и до Народното събрание за удължаване на сроковете.

Сагата в развитие

Близо 40 000 души са се отказали доброволно

Над 315 000 семейства са имали навремето влог в Държавната спестовна каса с очакването да си купят жилище, а общата сума е била над 1 милиард лева. Според Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти, близо 40 000 от тях са се отказали доброволно от компенсации. Други 115 000 са получили обезщетение в размер между една и осем стотинки за лев номинал. През годините по данни на министерството на финансите са изплатени около 350 млн. лева на хората с лихвоточки. През 2016 година депутати от “Обединени патриоти” предложиха на чакащите да получават от държавата компенсация за платените данъци и реално с лихвоточки да се плащат данъци. Промените останаха само на първо четене.

Коментари

Новини Варна