IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
15:15 | 17 февруари 2022
Обновен: 00:52 | 24 април 2024

Василев и Радев в задочен спор за цените на тока и още нещо...

Ако бяхме запазили старите схеми, компенсациите щяха да са по-ниски, заяви вицепремиерът в отговор на критиките на президента

По материала работи: Слав Велев
Василев и Радев в задочен спор за цените на тока и още нещо...

Снимка: Президентство/АРХИВ

Президентът Румен Радев и вицепремиерът Асен Василев влязоха в задочен спор през медиите. Единият от белгийската столица Брюксел, другият от САЩ.

"С анализите ние приключихме, що се отнася до компенсациите, още през декември. Тогава беше приета нова схема за компенсации. Ако бяхме запазили старата схема на служебното правителство, компенсациите щяха да бъдат доста по-ниски". Това коментира вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Поводът - критиките по-рано през деня от президента Румен Радев към кабинета за липсата на резултати от промените в сферата на енергетиката, предаде "Монитор".

По думите му сега, с новата схема, компенсациите са доста по-високи. Напомни, че те са били нотифицирани в Брюксел още в края на декември и изтъкна, че в сметките вече е отразено.

"Така че тук не говорим за анализи, а за действия, които вече са се случили. Що се отнася до действията, свързани с това как работи борсата, какви договори има и т.н. и цените за бита - знаем, че има нов регулатор от по-малко от седмица, трябва да му дадем 2-3 седмици да се ориентира в ситуацията и да може да предприеме съответните действия", каза той.

Василев отрече да има прехвърчане на искри между президент и кабинет.

"Разбирам президента, той съвсем ясно отразява това, което и всички хора казват - колкото по-бързо тези проблеми се разрешат, толкова по-добре за България. И ние работим изключително бързо в тази посока", каза Василев. Той поясни, че за небитовите потребители компенсационната схема вече се разплаща, а за битовите потребители в момента оглеждат всичко. Целта - в най-скоро време и там да има решение.

Иначе той видя и лъч надежда за българската енергетика. Повод обаче не е било конкретно посещението му в САЩ, а решението на енергийното ведомство да започне сериозна работа за зелената трансформация на нашата енергетика, както и за максимално удължаване на живота на въглищните централи, които да дадат основа и време да се случи този преход.  По думите му за първи път виждаме истинско планиране в електроенергийната система и план как да постигнат целите, които са записали за следващите 2-3 г.

Темата на визитата в САЩ била енергийна сигурност от гледна точка на случващото се в Украйна, като при едно евентуално спиране на газови доставки сериозно би затруднило не само България, но и цяла Европа. Другата цел - да се огледат всички налични нови технологии и да се запознаят с техните плюсове и минуси. Оттам нататък властта трябва да си свърши домашното и да се реши какви технологии ще развиваме, така че да се стигне до най-евтината себестойност на тока в  България. И то не само за ядрената енергетика, но всички съвременни технологии.  По думите му много се говори за малките модулни ядрени реактори, но такъв работещ в света още няма. Отделно от това имало 4-5 батерийни технологии, които са налични, и то в големи размери. Що се отнася до това дали и как ще се изграждат нови ядрени мощности, по думите на Василев коалиционното споразумение е абсолютно ясно. България е ядрена държава, тя ще изгражда нови ядрени мощности. Именно затова трябва да се направи анализ къде е най-евтино това да се случи.

Коментари

Новини Варна