IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
17:00 | 17 февруари 2022
Обновен: 00:51 | 9 май 2024

Решено: НИМХ отива в МОСВ

Изменението е записано в Закона за водите на второ четене

По материала работи: Слав Велев
Решено: НИМХ отива в МОСВ

НИМХ отива в МОСВ. Това реши Народното събрание с приемане на текстове от Закона за водите на второ четене, предаде БГНЕС.

Вчера синоптиците от НИМХ заявиха на сайта си, че са в протестна готовност заради планираната реформа в сектора и спряха да информират за времето.

Основното тяло на законопроекта предвижда преодоляване на съществуващата нормативна празнота по отношение срока на действие на Плановете за управление на речните басейни и Плановете за управление на риска от наводнения, необходими за управлението на водите. Съгласно текстовете Плановете за управление на риска от наводнения за периода 2016-2021 г. и Плановете за управление на речните басейни за периода от 2016-2021 г. се прилагат до приемането на актуализирани планове.

В рамките на дебата бяха засегнати и двете основни теми на законопроекта, като все още не са приети всички текстове от доклада.

Министърът на околната среда Борислав Сандов заяви, че забавянето на плановете за речните басейни и за управление на риска от наводнения е в основата на ситуацията, защото се "гасят пожари", "запалени" от управлението на ГЕРБ. По думите му плановете е трябвало да се случат, но изборът на консултант, процесът за изработване на критерии, начинът, по който се е реализирал този проект, е довел до това да няма проект, който да може да се подложи на обществено обсъждане, за да се финализира.

Коментари

Новини Варна