IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
08:30 | 21 февруари 2022
Обновен: 15:11 | 27 март 2024

Църквата почита паметта на Св. Евстатий

България отдава признателност към лицата, съпротивлявали се срещу нацизма

По материала работи: Слав Велев
Църквата почита паметта на Св. Евстатий

Днес, Православната църква почита паметта на Свети Евстатий. Днес имен ден празнуват всички с имената Евстати и Евстатия. Името означава „издръжлив“ (от гръцки). Честит празник!

За пета година поред, на днешния ден България, отдава признателност към лицата, съпротивлявали се срещу нацизма в Република България. На тази дата през 1941 г. в дома на Никола Мушанов се провежда съвещание на лидерите на опозицията, които се противопоставят на влизането на България в Тристранния пакт.

В световен аспект, днешната дата е обявена от ЮНЕСКО за Международен ден на майчиния език. Празникът е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света. Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент. Понастоящем в света съществуват около 7000 езика, като почти 96% от тях се използват от малка група хора /около 4% от населението на планетата.

Коментари

ИНФО ЗА ГЕРБ ( преди 2 години )
съпротивлявали се срещу нацизма и Герберизма в Република България.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна