IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
10:00 | 21 февруари 2022
Обновен: 14:11 | 14 май 2024

На краставичаря – краставичките, килото на едро вече 5 лв. А до магазина?

Зеленчуците продължават да поскъпват

По материала работи: Слав Велев
На краставичаря – краставичките, килото на едро вече 5 лв. А до магазина?

С 28 стотинки поскъпна килограм оранжерийни краставици на едро през изминалата седмица и цената им достигна 5 лева без една стотинка. В магазините стойността им е с около лев повече, показа проверка на “Труд”.

През миналата година по същото време цената на едро на краставиците е била значително по-ниска - 3,48 лв./кг. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). С 30 стотинки са поскъпнали и вносните краставици, които се продават срещу 3,75 лева килограма.

През изминалата седмица с най-голям процент е поскъпнала стойността на едро на червения пипер внос. Цената се е увеличила с 7,7 на сто до 2,65 лева за килограм.

Преди година зеленчукът на едро се е търгувал за почти същата сума, дори е бил с няколко стотинки по-скъп, показват данните на ДКСБТ.

Сред продуктите, които поскъпват на борсите и тържищата на едро са още вносните и оранжерийните домати, картофи, мандарини, лимони, колбаси и салами, пилешкото месо, прясното и киселото мляко, маслото, сиренето, кашкавала, зрелият фасул и захарта.

Коментари

Новини Варна