IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
15:55 | 21 февруари 2022
Обновен: 21:39 | 29 април 2024

Край на Зелените сертификати! Извънреден брифинг (ВИДЕО)

Кунчев: Нещата вървят към добре, маските ще станат препоръчителни

По материала работи: Слав Велев
Край на Зелените сертификати! Извънреден брифинг (ВИДЕО)

Кадър: Нова ТВ

Зелените сертификати у нас може да отпадне до 20 март. Това съобщи на извънреден брифинг министър-председателят Кирил Петков.

"На COVID картата на България се вижда, че червеният цвят отстъпва на жълтия. Навлизаме в Етап 2 и 3 от Плана за спавяне с пандемията. По нашия модел скоро ще стигнем и Етап 1. Успяхме да преминем през Омикрон вълната без затваряне на бизнеси. Това стана благодарение на новата методиката на наблюдение на интензивните легла и така изчислявахме реалните опасности за здравната система", каза министър-председателят.

"След като ограниченията, свързани със зеления сертификат у нас отпаднат, той ще се ползва единствено при пътувани в рамките на Еропейския съюз", допълни Петков.

Здравният министър Асена Сербезова заяви:

"Това, което спомена и премиерът, действително усилията дават резултат в една несъвършена здравна система. Система, в която има нерешени от десетки години проблеми в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен аспект. В една система с недостиг на кадри: лекари и медицински сестри. Справянето с пандемията оголи редица несъвършенства на системата. Не бихме искали да сме разбрани погрешно, че с облекчаването на мерките, би следвало да означава, че не си заслужава да се ваксинираме. Заслужава си и статистиката от болничните заведения показва това. Числата са категорични. Научаваме се да живеем с коронарвируса. Мерките претърпяват своята еволюция. Зеленият сертификат в някакъв аспект се възприе като документ за ваксинация, а той не е само това“.

"Малко са моментите, когато се радваме да кажем нещо. Този е един от тях, защото след 2 години сблъскване с трудности дойде моментът да кажем, че нещата вървят към добре", коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Маските ще станат препоръчителни, добави той.

Петков отбеляза, че България е преминала през петата вълна на разпространение на вируса без да прибягва до налагане на най-строгите противоепидемични мерки.

Коментари

Новини Варна