IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
10:10 | 1 март 2022
Обновен: 04:57 | 27 април 2024

На матурата – вместо 23, сега вече се нужни 30 точни, за да се изкласи

Задължителната матурата по БЕЛ ще бъде на 18 май, от 8,30 ч. сутринта

По материала работи: Слав Велев
На матурата – вместо 23, сега вече се нужни 30 точни, за да се изкласи

Прагът да се изкара задължителната матура по български език и литература след 12. клас тази година ще бъде по-висок. Среден три от държавния зрелостен изпит, който ще бъде на 18 май, ще се пише при изкарани 30, вместо досегашните 23 точки. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Освен по-високия брой точки, ще има промяна и при въпросите. Ще има повече с отворен отговор, което вече няма да позволява да се налучкват отговори на теста и така да се изкарва матурата - дори и да се познаят всички въпроси с избираем отговор, това няма да е достатъчно за тройка. Общият брой на въпросите остава непроменен - 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях или с осем по-малко от миналата година. 16 ще са задачите с кратък свободен отговор, които няма да изискват възпроизвеждане на наизустена информация. Други две ще са за създаване на текст в рамките на 4-5 изречения.

За първи път зрелостниците ще могат да избират между две отделни теми - за интерпретативно съчинение и за есе. По новите изпитни варианти учениците трябва да покажат функционална грамотност, както и добри умения за създаване на текст, извличане и интерпретиране на информация, казват от МОН.

Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси - 22 т. Максималният брой точки от матурата остава 100.

Въпросите ще са разпределени в първите две части на матурата и за решаването им зрелостниците ще имат общо 120 минути. В едната ще трябва да покажат знания по правопис, граматика и пунктуация, както и да извличат информация от един или повече текстове. Другата част ще е с лексикални и литературни задачи. За още 120 минути в третата част младежите ще трябва да напишат интерпретативно съчинение или есе.

Темата за съчинението ще е по проблем от една или няколко творби. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст.

Проверяващите учители ще следят за прецизното формулиране на теза и за нейното последователно и целенасочено аргументиране. Традиционно учениците трябва да покажат, че познават правописните, пунктуационните, граматичните и лексикалните норми.

Коментари

Новини Варна