IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
15:00 | 5 март 2022
Обновен: 07:59 | 25 април 2024

"Керван" от родни депутати тръгва към Украйна

Политици от почти всички парламентарни групи отиват при бесарабските българи с мисия за надежда и приятелство

По материала работи: Слав Велев
"Керван" от родни депутати тръгва към Украйна

Илин Димитров/Кадър: Черно море

Депутати от почти всички парламентарни групи в Народното събрание ще посетят бесарабските българи, включително и тези на територията на Украйна. Това съобщи в предаването на Радио Варна „Позиция“ Илин Димитров, който е председател на парламентарната комисия по туризъм и член ка комисията за българите в чужбина. Посещението ще започне на 11 март.

„Ще организираме нещо като Керван на надеждата и приятелството, като ще посетим Измаил, Болград, Тараклия... Целта ни е да им покажем, че са добре дошли, че България се интересува от тях, защото до сега тя беше мащеха за тези хора. До сега не сме подавали добри сигнали към бесарабските българи, а те са 250 хиляди“, подчерта Димитров.

Той участва в срещата на министъра на туризма Христо Проданов с бизнеса, която се проведе край Варна. На нея са били обсъдени, както помощта за хотелиерите, приемащи бежанци, така и предстоящият туристически сезон. По повод помощта от 40 лева на ден, Илин Димитров заяви, че решението за нейния размер е взето след сондаж с представители на бранша: „Повечето са съгласни, че помощта е достатъчна, някои дори искаха 20 или 30 лева. В началото на следващата седмица тази мярка ще заработи. Ще бъде платено и на хотелите, които вече са настанявали бежанци. Искам механизмът, по който се отпуска тази помощ, да е напълно прозрачен, за да не останат българите с впечатлението, че са пренебрегнети за сметка на други граждани“.

Във връзка с летния сезон Илин Димитров коментира: „Много е трудно да се прогнозира, зависи от продължителността на конфликта. Със сигурност туристите от Русия и Украйна ще бъдат по-малко. Притеснен съм и за румънския пазар, защото войната е до границите им. В същото време обаче има ръст от записвания от поляци“.

Над 20 хиляди бежанци са влезли в България, като от тях остават само 10 процента. Останалите използват страната ни като транзитна зона, съобщи още Димитров.

Повече чуйте ТУК

Коментари

23 ( преди 2 години )
Добре че е Костадинов да повтаряте това,което каже,да ходите там където ходи и изобщо да го копирате,тъй като нямате акъл да измислите собствени неща!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 3
Новини Варна