IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
13:30 | 10 март 2022
Обновен: 18:40 | 17 април 2024

ВСС отложи разглеждането на искането за отстраняване на Гешев

Пленумът не изненада никого, коментира министър Йорданова

По материала работи: Слав Велев
ВСС отложи разглеждането на искането за отстраняване на Гешев

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно прие да отложи разглеждането на искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев до приемане на процедурни правила.

"Предложенията по процедурни въпроси не изненадаха никого, така че Пленумът на Висшия съдебен съвет не изненада никого", коментира правосъдният министър Надежда Йорданова, предаде Bulgaria ON AIR

Йорданова не вижда съществен проблем в отлагането на точката за след две седмици.

"Аз не виждам съществен проблем в това, стига да не се отложи прекалено дълго във времето. Има желание да се работи динамично и в кратки срокове, очаквам след две седмици да бъдат разгледани тези правила, като очаквам те добросъвестно да гарантират процедурата, а не да се опитват чрез нея да заобиколят разглеждането", каза тя.

"Важно е да посочим, че тези правила трябва да са огледални на правилата за избор на главен прокурор, председател на КС, председател на ВАС, такава е законовата норма. Очаквам да видя правилата. Ако имам предложения във връзка с процедурните правила, аз ще сезирам пленума на ВСС", заяви тя, цитирана от БГНЕС.

Министър Йорданова ще уважи решението, защото по нейните думи, тя се ръководи от закона.

"Нека да видим какви ще са процедурните правила, а от моя гледна точка процедурата е ясна. За първи път стартира такава процедура, тя трябваше да стартира миналото лято, ако Пленумът на ВСС не беше счел конституцията по различен начин. Аз от встъпването си в мандат завявам, че законите трябва да се спазват. Ще проявя уважение към органите на съответните институции. Война с календара няма да водя. Не съм предложила процедурни правила, защото процедурата е ясна", каза тя.

Коментари

Новини Варна