IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
14:30 | 13 март 2022
Обновен: 23:18 | 29 април 2024

Борисов остава начело: По време на война командирите не се сменят (НА ЖИВО)

ГЕРБ се готви за предсрочни парламентарни избори наесен

По материала работи: Слав Велев
Борисов остава начело: По време на война командирите не се сменят (НА ЖИВО)

На Национално събрание на ГЕРБ преизбраха Бойко Борисов за лидер на партията. Зам.-председатели остават Даниел Митов и Томислав Дончев. В събитието участват близо 1 100 делегати и гости от всички областни структури на партията в страната, ръководството на ГЕРБ, народни представители, евродепутати, общински съветници, кметове и председатели на общински съвети от ГЕРБ.

В началото на събранието видеообръщение към партията направи Антонио Лопес от ЕНП. "Правителствата, преведени от теб, скъпи Бойко, пазеха финансовата стабилност. Направиха се мащабни инвестиции. В момента страната се управлява от коалиция на омразата. ГЕРБ трябва да работи за ново управление на страната, да създаде условия за стабилност на на страната. И във всеки момент да имате готовност да поемете управлението на страната", каза той. Лопес призова ГЕРБ да сформира правителство в сянка с екипи, които да подготвят антикризисна програма за управление на България и във всеки един момент да имат готовност да предложат управленски решения. "Това е ваш дълг, това е също така наш дълг като Европейска народна партия към хората в България.", 

"Много въпроси висят със страшна сила пред България - в този момент, и утре, и след това. Освен с политиката на ГЕРБ, трябва да поставим и задача - да поставим началото на управлението на президентската хунта. България в момента е на автопилот и самолетът лети със страшна сила към нов Жан Виденов апокалипсис.”, разкритикува сегашното управление Спас Гърневски. Той посочи, че начело на държавата е “онзи, който организира преврата срещу конституционно избраното правителство, водено от Бойко Борисов”, визирайки президента Румен Радев. Разкритикува и министър-председателя Кирил Петков, който по думите му погазвал Конституцията. 

“Другият, който продължава атаките срещу законно и плодоносно управление на ГЕРБ е вицепремиерът Василев, на когото всяка втора дума е "бившите крадяха". Ами ако беше така, щеше ли да бъде построена България с модерни пътища е перспектива. А те само за 1 г. унищожиха всичко. Този човек си позволи да раздава 5-годишни ефективни присъди за Младежката организация на ГЕРБ. Какво да кажем за Бойко Рашков - видяхте ли комунисти в действие, опитите за арести, за вкарване на хора в арести по време на избори. Ако някой трябва да лежи 5 г., той трябва да лежи 15 г. Не се управлява България с такива хора. Да не говорим за Нинова - социалната Света Богородица. Слушам я как българското небе нямало нужда от нидерландски самолети, как нямало да да изнасяме олио", каза още Спас Гърневски. Той призова партията да работи активно за достигането до нови предсрочни избори наесен.

Евродепутатът Андрей Ковачев също "захапа" новото правителство като го определи като некомпетентно спрямо сегашната ситуация. Причината за това била, че президентът говорел, че Крим е руски, а Нинова твърдяла, че позицията на ЕС относно санкциите се доближавала до позицията на БСП. 

Бившият културен министър от ГЕРБ Вежди Рашидов пък призова Борисов да се "качи отново на управленския кон" и да бъде "там, където трябва да бъде". Той обяви, че ще се пенсионира, но обеща, че ще е насреща, ако лидерът на ГЕРБ желае да се допита до него. 

Депутатът Делян Добрев заяви, че в парламента несъзнателно сравнява своите колеги с останалите народни представители и посочи: “Моите колеги имат такава експертиза и опит, че могат да направят не един, а 2 кабинета на ГЕРБ.”

И двамата с депутата и бивш социален министър Деница Сачева отсякоха, че членовете на ГЕРБ са “А отборът” на България - израз, използван многократно от съпредседателите на формацията победител на последните избори “Продължаваме промяната”.

От младежката организация на ГЕРБ пък обявиха, че е срам управляващите да обвиняват младежите за “собствената си некадърност”, визирайки суматохата около цените на горивата и реденето на опашки пред бензиностанциите.

Даниел Митов също отправи критики към управляващата коалиция и посочи, че от ГЕРБ е трябвало да ги “натиснат”, за да излязат с обща декларация относно руската инвазия в Украйна, както и за да създадат кризисен щаб относно ситуацията. Той заяви, че едно от предизвикателствата пред политическата сила на Борисов е промяната в изборния кодекс и връщането на възможността да се гласува и на хартия, а не само машинно. Митов отправи и предложението за лидер на ГЕРБ, а именно това да остане Бойко Борисов и се аргументира - “армията се сплотява около генерала си”.

Томислав Дончев изтъкна, че трите кабинета на ГЕРБ са били времена на спокойствие, стабилност и съзидание и също предложи Борисов да запази мястото си. “Въпросът не е кой, а защо - трябва ни опит, сила и лидерство, Бойко Борисов”, отсече той. 

В крайна сметка лидерът на ГЕРБ бе преизбран с 943 гласа "за" и без нито един глас "въздържал се" или "против". По време на война командирите не се сменят, заяви Борисов и от своя страна предложи Митов и Дончев да запазят местата си като зам.-председатели на ГЕРБ. Това се случи с почти пълно единодушие, само един гласува "въздържал се".

Коментари

Новини Варна