IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:10 | 14 март 2022
Обновен: 06:14 | 17 април 2024

Петков: Ще подкрепим бизнеса за тока и през април

Зеленски поиска всякаква помощ от нас, заяви премиерът

По материала работи: Слав Велев
Петков: Ще подкрепим бизнеса за тока и през април

Правителството се срещна с работодатели, коментираха цената на тока/ Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Имахме много конструктивна среща с всички работодателски организации. Всички сме изправени пред безпрецедентна криза с войната в Украйна и цените на газа, на електроенергията. България в момента е в средата на една почти перфектна буря. Всички сме в една лодка и можем да излезем на базата на знанията и на диалога, който имаме. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг след среща с представители на работодателските организации у нас, предаде Bulgaria ON AIR.

Той обяви, че бизнесът ще бъде подкрепен заради високите цени на тока и през април. В началото на следващата седмица ще има предложение за нова мярка. По думите му трябва много внимателно да правим всяко следващо движение, за да избегнем риска от забавяне на икономиката. А цената за ден напред не определя истинските разходи на бизнеса.

"Няма отделна стратегия за правителството и отделна стратегия за бизнеса. Заедно ще работим ръка за ръка, за да можем да излезем от тези безпрецедентни рискове. Благодаря на работодателските организации за тази конструктивна среща. Трябва да имаме дългосрочна предвидимост за бизнеса. Големите проблеми, които не са се решавали последното десетилетие, трябва да ги решим сега за 90 дни. Някои политически лидери 10 години са имали шанс да структурират работещи неща - нищо не са направили. Гасим пожар след пожар, навсякъде системата е продънена. Чуваме изказвания от рода: За един ден ще реша всичко. Къде бяхте в последните 10 години, защо не ги бяхте решили?! Безумно нагло е да се чуват този тип изказвания", каза още Кирил Петков. 

"Разговарях с г-н Зеленски, той помоли за всякаква помощ. Помоли за продължителен разговор за тяхната пътека за интеграция в Европейския съюз. Благодари на българското правителство за помощта, която до този момент са получили. Благодари, че българското правителство е отворило широко възможността за подкрепа на майките и децата от Украйна", посочи премиерът.

Министър-председателят помоли гражданите да не се поддават на паника и да са сигурни, че се следи за наличието на продуктите, за които се разпространяват информации, че ще свършат.

"Да, знаем, че цените се качват, но трябва да се качват на база на инфлацията, която е под 10%. Няма да свършат тези продукти. Избягвайте паниката, за да не даваме възможност на спекуланти да ловят риба в мътна вода. Facebook и паниките не трябва да бъдат част от ежедневието. Благодаря на вицепремиера Нинова, която следи всички тези цени. Няма да останете без продукти и не се поддавайте на фалшиви новини", подчерта Петков.

Коментари

Новини Варна