IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
17:00 | 14 март 2022
Обновен: 12:27 | 25 април 2024

КЗП: Фирми са крили олио, ще има санкции

Тепърва ще се събират доказателства за евентуален картел и за участниците в него

По материала работи: Слав Велев
КЗП: Фирми са крили олио, ще има санкции

След  истерията за олио Комисията за защита на потребителите се е втурнала на проверки по магазините и след над 350 инспекции в цялата страна сега потвърждава - има нарушения. Това става ясно от прессъбщение на контролния орган. Всъщност нарушенията са две групи - от една страна, търговци на едро са скрили стоката, а от друга страна, търговци на дребно са подвели клиентите си с реклами и промоции, без да са осигурили достатъчни количества евтино олио.

В съобщението си до медиите КЗП обяснява, че масираните проверки са били насочени не конкретно към слънчоглевото а масло, а дали по принцип магазините се придържат към обещанията си за евтини стоки -  разни "акции", "промоции", "намаления",  тиражирани чрез реклами в брошури, интернет и по телевизиите.

"Когато търговците на дребно поемат ангажимент към своите клиенти да им продават стока на определена цена, а не го спазват, това е нелоялна търговска практика, която продлежи на санкции", обясняват от КЗП, като посочват, че комисията отчита и количествата на доставките и ще налага глоби фирмите, които не са осигурили обещаните количества стоки на промоционални цени. Заканата за глоби всъщност не звучи много сериозно, защото обикновено търговците уточняват, че изгодните цени важат "до изчерпване на количествата", а не казват какви са тези количества. 

Инспекторите на КЗК обаче са установили при проверките си в друг проблем и той е по-сериозен  -  от  малки и големи търговски вериги са се оплакали, че търговци едро буквално са скрили олиото, не са изпълнили заявките за доставки и това е довело до празни рафтове в магазините. Сред некоректните доставчици има и фабрики за олио, и посредници дистрибутори. Те подлежат на глоби. Преди това обаче има доста работа - предстои събиране на документи, вкл. и договори за доставка, а да се установи кои са фирмите нарушителки.

"По тези нарушения трябва да се произнесе и Комисията за защита на конкуренцията. Ако бъдат установени съгласувани практики за задържане на количества олио от производители и търговци, при наличието на достатъчно производство и складови наличности, трябва да има последващи наказания", посочват от КЗП. С други думи, предстои друга комиися - КЗК, да се произнесе действал ли е картел, който е скрил олиото и е предизвикал фалшив дефицит и паника. 

Вицепремиерът Корнелия Нинова вече увери, че "има олио да залеем цялата страна". Факт е, че България е голям  производител и износител - на слънгоглед , а вече и на олио. Междувременно след паниката преди дни цените се успокоиха.

Комисията за защита на потребителите съветва хората да запазят потребителско хладнокръвие, да пазаруват разумно и да не се презапасяват.

Коментари

Новини Варна