IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
16:45 | 17 март 2022
Обновен: 12:43 | 18 април 2024

Йорданова пред Кьовеши: Улесняваме преследването на измами с евро средства

Готвят се промени в Наказателния кодекс

По материала работи: Слав Велев
Йорданова пред Кьовеши: Улесняваме преследването на измами с евро средства

Снимка: Фейсбук/Надежда Йорданова

"Днес проведох среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, на която обсъдихме важни елементи от сътрудничеството между Министерството на правосъдието и Европейската прокуратура". Това съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова. "Европейският главен прокурор благодари за потвърдения ангажимент за оказване на подкрепа от страна на България за ефективно осъществяване на функциите на Службата", добави Йорданова.

Тя е информирала Лаура Кьовеши за предприетите от Министерството на правосъдието действия в законодателен план за подпомагане работата на Европейската прокуратура. Междуведомствена работна група започва работа по проект на изменение на Наказателния кодекс, с цел улесняване преследването на измами с европейски средства. По този въпрос ще продължи сътрудничеството с европейските делегирани прокурори и с Правната служба на Европейската прокуратура.

Анализират се и предложения за разширяване кръга на лицата, изпращащи директно уведомления за образувано наказателно производство, което може да премине в юрисдикцията на Европейската прокуратура.

"Обсъдихме и приетите в Народното събрание изменения в законите за ратифициране на съответните конвенции на Съвета на Европа и на Европейския съюз. По този начин Европейската прокуратура е определена за компетентен орган при осъществяване на международната правна помощ с трети държави и с държави членки на Съюза, които не участват в засиленото сътрудничество", завършва правосъдният министър.

Коментари

Новини Варна