IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
08:50 | 18 март 2022
Обновен: 05:10 | 29 март 2024

Отбелязваме Световния ден на мозъка

Датата 18 март у нас е определена за Ден на радиотехническите войски

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме Световния ден на мозъка

Днес отбелязваме Световния ден на мозъка. Развивайте и тренирайте сивото си вещество, като имате предвид, че в нашия живот ние използваме не повече от 5-7% от неговите възможности, защо с възрастта неговият обем намалява прогресивно.

Ето и някои по-интересни факти за него:

Мозъкът е като мускул и колкото повече се тренира, толкова повече се развива. Мозъкът на човек на средна възраст тежи 1 424 грама. С напредване на възрастта той намалява до 1 395 грама.

Най-тежкият женски мозък е 1 565 грама, а най-тежкият мъжки - 2 049 грама. Мозъкът еволюира - през 1860 год. средният мъжки мозък е тежал 1 372 гр.

Най-малкият мозък принадлежи на жена - 1 096 грама. Това все пак е доста повече от теглото на мозъка на динозаврите - само 70 грама. Най-бурно мозъкът се развива от 2 до 11-годишна възраст. Колкото повече учим, толкова по добре.

Образователната активност кара мозъка да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите. Занимаването с непознати науки е добър начин за развиване на мозъка.

Предаването на сигналите от нервната система към мозъка достига със скорост 288 км/ч, а при възрастните се снижава с 15%.

Най-високият коефициент на интелигентност има Мерелин Мич, която на десет години е притежавала IQ, което се е равнявало на това на 23-годишна жена. Най-високо средно национално IQ в света имат японците - 111.

Крейтън Карвело има най-добрата свръхфотографическа памет - той може с един поглед да запомни картите в 6 колони по 52 (312 бр.). В нашия живот ние използваме не повече от 5-7% от възможноста на нашия мозък.

А ето и още интересни събития свързани с днешния ден:

На 18 март през 1584 г. умира Иван IV Василевич Грозни (на руски: Иван IV Васильевич Грозный) - велик княз на Великото московско княжество (1533-1547 г.) и първи цар на Русия (1547-1584 г.). Той е основател на Руското царство и най-дълго управлявалият владетел на Русия, като по време на управлението му е завладяно Поволжието, започва колонизацията на Сибир и са създадени много основни държавни институции, просъществували до 18 век. В същото време той е запомнен и с ексцентричното си поведение и политиката на масов вътрешен терор. Прозвището „Грозни" е транскрипция на руското Грозный, „Страшни". В българската народна памет Русия до освобождението се отъждествява с дядо Иван аналогично с Иван Грозни и неговия дядо Иван - заради провъзгласяването му за цар, а страната за царство по подобие на Симеон Велики и Първата българска държава.

На този ден през 1965 г. в орбита е изведен двуместният космически кораб "Восход". Общата продължителност на полета е 24 ч. Параметри на орбитата са перигей - 173 км, апогей - 498 км. Екипажът се състои от командир на кораба П. И. Беляев и втори пилот А. А. Леонов. По време на полета за първи път в историята на космонавтиката човек (Леонов) излиза в открития Космос.

На 18 март 1869 година е направено първото съобщение за съставянето на Менделеевата таблица. През 1869 г. Дмитрий Иванович Менделеев открива периодичния закон за химичните елементи. На основата на този закон обобщава основните принципи на неорганичната химия като създава периодичната система на химическите елементи и пръв в историята на химията предсказва съществуването на неизвестни дотогава елементи - скандий, германий и галий.

През 2004 г. българският парламент гласува с 226 гласа "за" и 4 "против" Закона за ратификация на северноатлантическия договор. Законът влиза в сила на 29 март 2004 г.

През 1932 г. в залива Сидни е открит най-широкият мост в света (широк 48.8 метра).

През 1922 г. английският съд осъжда Махатма Ганди на шест години затвор за подстрекателство към метеж.

През 1871 г. е създадена Парижката комуна.

През 1980 г. умира Григор Вачков - български театрален и киноактьор.

През 1959 г. е роден Люк Бесон - френски режисьор, сценарист и продуцент.

Датата 18 март у нас е определена за Ден на радиотехническите войски (отбелязва се от 1993 г.)

На днешната дата се е състояла една от най-важните битки от Първата световна война, а именно военните действия при пролива Чанаккале /Дарданелите/ между войските на Антантата /Франция, Великобритания / и Централните сили /Османската империя,Австро-Унгария, Германия/.Сраженията се водят по море и по суша и завършват с победата на османците.Най-критичният ден от тази война е 18 март 1915 година, когато офанзивата на корабите на Антантата в пролива Чанаккале е отблъсната. Тази символична дата се отбелязва тържествено в Турция

Коментари

EdwardEmirm ( преди 1 година )
Доставка закиси азота в Москве https://***/3I9OX1U Привезм веселящий газ круглосуточно. Звоните по телефону.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна