IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:30 | 26 март 2022
Обновен: 23:10 | 2 май 2024

Църквата отбелязва Събор на Св. Арахангел Гавриил

26 март е определен още за Празник на командването на „Оперативните сили“ и "Ден на лилавото"

По материала работи: Слав Велев
Църквата отбелязва Събор на Св. Арахангел Гавриил

Днес Православната църква отбелязва Събор на Св. Арахангел Гавриил, известил раждането на Йоан Кръстител и занесъл благата вест на Пресветата Дева за това, че тя ще роди Спасителя.

Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията - Христос. Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св. пророк. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос.

Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец.

Днес имен ден празнуват всички с имената Гавраил, Гавраила, Габриел, Габриела, Габи и всички производни. Честит празник!

26 март е определен още за Световен ден за осведомяване на хората относно епилепсията или т.н. "Ден на лилавото".

Идеята е ежегодно на 26 март, всеки да облече нещо лилаво в знак на толерантност към хората с това заболяване - едно от най-разпространените неврологични заболявания в света. Характеризира се с повтарящи се, непредизвикани епилептични припадъци. Днес един на всеки сто души в света е болен от епилепсия.

У нас 26 март е определен още за Празник на командването на „Оперативните сили“, както и за Боен празник на 8-ми Беломорски, 10-и Родопски, 12-и Балкански, 23-ти Шипченски, 30-ти Шейновски, 38-ми Одрински и 39-и Солунски пехотни полкове.

Коментари

Новини Варна