IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
15:58 | 14 юли 2014
Обновен: 03:26 | 10 май 2024

България влиза в банковия механизъм на ЕС

България влиза в банковия механизъм на ЕС

По материала работи: Борис Проданов
България влиза в банковия механизъм на ЕС

Бюджетният дефицит да се вдигне до 3% и да се увеличи максималният размер на държавния дълг в разумни граници. За това са се разбрали на срещата при президента Росен Плевнелиев представители на политическите партии и на изпълнителната власт. На консултациите, продължили 4 часа, нямаше представители от „Атака“.
Не е постигнат консенсус обаче дали в казуса с КТБ да се спазва сегашното законодателство или да се предвиди нов финансов закон, съобщи държавният глава.
Президентът смята, че това не е проблем, защото имаме добре разписано законодателство. По темата Плевнелиев напомни, че депозитите до 100 000 евро са гарантирани. Нов закон обаче е необходим, ако ще се защитават влогове над този праг.
Президентът съобщи, че е постигнато съгласие незабавно да стартира процедура за влизане на България в единния банков надзорен механизъм на ЕС, първа стъпка към присъединяване на страната ни към Европейския банков съюз.
Правителството е декларирало, че е готово да актуализира бюджета на НЗОК така, че да се осигури нормалното функциониране на системата. Очаква се законодателна инициатива за това в следващите дни.
Друга законова промяна, която ще инициира кабинетът, е служебното правителство да сключва договори за държавни заеми в подкрепа на финансовата стабилност на държавата.
На консултациите е постигнат консенсус да се извърши международен одит на КТБ и да се предприемат действия към възстановяване на задълженията към бюджета и Фонда за гарантиране на влоговете.
Ще бъдат използвани всички механизми на международното правно сътрудничество за разкриване на всички свързани лица и офшорни компании, на които са отпускани кредити в разрез със закона, съобщи Плевнелиев.
Президентът каза още, че цялата мощ на държавата ще бъде насочена към това извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона.
БНБ ще поиска проверка от европейския банков орган за оценка на надзора върху българските банки. Предвижда се и законодателна инициатива за подобряване на ефективността на банковия надзор.
В подкрепа на общините ще се предвидят средства, за да се гарантира усвояването на еврофондовете предвид замразените пари по европрограми.
По-добре да дадем 200 млн. сега, за да усвоим 2 млрд. до края на следващата година, подчерта президентът.
dnes.bg

Коментари

Новини Варна