IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
11:30 | 3 април 2022
Обновен: 04:19 | 18 април 2024

Задържаха 16 незаконни котки и кучета на "Дунав мост"

Проверени са около 70 пратки с домашни любимци и коне

По материала работи: Слав Велев
Задържаха 16 незаконни котки и кучета на "Дунав мост"

Снимката е илюстративна: zootaxi.bg

При масирана акция за проверка на шест ГКПП за незаконно транспортиране на животни е задържана пратка с 16 домашни любимци, няколко други са върнати в местата на произход. Проверени са около 70 пратки с домашни любимци и коне.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) задържа пратка с 16 домашни любимци (котки и кучета) при опит да преминат българо-румънската граница с нередовни документи. На ГКПП-Дунав мост комисия от служители на БАБХ с спряла за проверка специализирано транспортно средство за превоз на домашни любимци. Придружителят на животните е представил на контролиращите паспорти за всички животни, но при проверката се установява, че попълнените данни са непълни, липсват и сертификати за превоз. Паспортите на животните са задържани за допълнителна проверка в ОДБХ–Русе, на превозвача е издаден акт за административно нарушение.

Във връзка с установените нарушения БАБХ е потърсила съдействие от „Икономическа полиция“, а събраните данни ще бъдат предадени на прокуратурата.

Животните са настанени в регистриран, съгласно законодателството приют, до приключване на проверката.

Задържането на животните на Дунав мост е част от масирана акция за проверка на шест ГКПП в страната (Дунав мост, Дунав мост 2, Калотина, Оряхово, Силистра и Дуранкулак) за незаконно транспортиране на животни. Действията са по заповед на изпълнителния директор на БАБХ по повод зачестили сигнали за нелегален транспорт на живи животни, в частност домашни любимци – кучета и котки, и коне. В акцията са проверени около 70 пратки с животни.

Комисията, проверяваща транспортираните животни на Дунав мост е върнала в мястото на отпътуване още една пратка с домашни любимци (общо 53 кучета и котки), заради несъответствия в предоставените за тях данни. 

На българска територия не е допуснат кон с нередовни документи, превозван от румънски граждани с нелицензиран транспорт от Румъния.

Проверяващите на ГКПП Дунав мост 2 са издали на място акт на български гражданин за транспортиране на животни без ветеринарномедицински сертификат и липса на сертификат за продължителни пътувания, превозващ домашни любимци в неодобрено и нелицензирано за целта транспортно средство.

Коментари

Новини Варна