IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
12:15 | 3 април 2022
Обновен: 05:36 | 17 април 2024

Удължават до 30 юни срока на изтеклите ТЕЛК решения

Действието на мярката „ 60/40 " също е до тази дата

По материала работи: Слав Велев
Удължават до 30 юни срока на изтеклите ТЕЛК решения

ТЕЛК решенията, чиито период е изминал до 31 март - по време на изключителната епидемиологична конюнктура, ще важат до 30 юни. До същата дата служебно се удължава и срокът за погашение на пенсиите за неработоспособност по експертни решения, които са изтекли по време на изключителната епидемиологична конюнктура. Това е едно от пандемичните облекчения, които не престават да бъдат в действие известно време след края на изключителната епидемиологична конюнктура, припомня Агенция Кросс.

Някои от периодите завършват след 3 месеца, други - след два. Още два месеца няма да се постановат обезпечителни ограничения и дейности по наложително осъществяване върху парични средства, изплатени на служащи и чиновници като обезщетения въз основа на акт на Министерския съвет по отношение на превъзмогване на настъпилите последствия от COVID-19.

Действието на мярката „ 60 на 40 " ще бъде удължено до 30 юни при опазване на досегашните условия за поддръжка за опазване на работните места. Правителството обаче е решило, че родителите нямат потребност от продължаваща поддръжка за насилствен отпуск, макар че вирусът не е липсващ. Компенсациите на фамилии с деца до 14-годишна възраст бяха обвързани с оповестено изключително състояние или изключителна конюнктура. Така от 1 април те не се могат да се изплащат.

През цялата 2022 година до 90 дни неплатен отпуск ще се зачита за трудов и застрахователен стаж.

ЛЕЧЕНИЕ

Тъй като държавното управление разгласи, че коронавирус зоните няма да продължат да работят след края на изключителната конюнктура, НЗОК оповести правила, по които би трябвало да се одобряват пациенти с COVID-19 в лечебните заведения. Новоприетите пациенти след 01.04.2022 година, които се нуждаят от лекуване от COVID-19, ще бъдат лекувани при изискванията и по реда на НРД за медицинските действия 2020-2022 година

Болни със съществена или съпътстваща зараза от COVID-19 ще бъдат лекувани в наличните инфекциозни отделения и в останалите структури за болнично лекуване, като лечебните заведения би трябвало да дефинират кревати за абсолютна/стриктна изолираност и да съблюдават разпоредбите за попречване на вътреболнична зараза, показват от касата.

Доста въпроси има към PCR-тестовете - кой ще ги прави и по какъв начин ще се заплащат. Вече е ясно, че персоналните лекари не могат да дават направление за безвъзмезден PCR-тест оттук насетне, само че могат да насочат пациента си към експерт, който да назначи подобен тест. Касата обаче предизвестява, че отсега нататък ще заплаща тези проби единствено на лечебни заведения, сключили контракт с НЗОК по пакет „ Вирусология " и „ Клинична микробиология ".

Коментари

Новини Варна