IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:30 | 6 април 2022
Обновен: 01:21 | 26 април 2024

Къде на Великден? Двойно по-скъп транспорт, хотели с 30% ръст в цените

Варна не е сред предпочитаните от българите дестинации за празника

По материала работи: Слав Велев
Къде на Великден? Двойно по-скъп транспорт, хотели с 30% ръст в цените

Около 300-320 хиляди българи – колкото традиционно пътуват за великденските празници, ще бъдат неприятно изненадани през третата седмица на април, когато са почивните дни. Ако си спомнят колко им е струвало прекарването на празника извън дома на 2 май 2021 г., когато бе миналият Великден, ще установят, че транспортните им разходи сега са двойно по-високи с кола. Проверка на “24 часа” установи още, че великденските пакети за почивка в страната са средно с около 30% по-високи от миналогодишните, макар и не навсякъде.

Кратък преглед на офертите на хотели в Пампорово, Велико Търново, Велинград и други традиционни за Великден дестинации показват, че са средно с около 20% по-високи от миналогодишните, но това е само ако резервацията се направи още сега С наближаването на празника е възможно свободните места да се изчерпят и всеки хотел е в правото си да определи нови.

Например 4-звездният “Орфей” в Пампорово продава в момента една нощувка в двойна стая с включена закуска, празничен обяд на 24 април и вечеря за 247 лв. Условието за тази цена обаче е да се предплатят минимум 3 нощувки. В сайтове за колективно пазаруване същата оферта е 207 лв., но миналата година цената е била 157 лв., т.е. разликата е 31%.

Тридневните престои всъщност обхващат цялата седмица преди и след Великден, много хотели имат оферти и за Цветница и Лазаровден със специални програми. Техните цени са същите като за Великден. Други хотели, макар да не обявяват официални пакети за Великден, вдигат цените за уикенда от 22 до 24 април с около 16-20% в сравнение с останалите дни. Например бутиковият спа хотел “Царевец”, който е на 50 метра от крепостта във Велико Търново, държи през цялата седмица цената на нощувка в двойна стая 120 лв., но специално за Великден предлага същото за 140 лв. Това е само нощувката, без разходите за храна.

Велинград е традиционно място за изкарване на великденските празници, но след отпадането на ограниченията тази година местните хотелиери са изкарали оферти не само за традиционния религиозен празник, а за целия май. Календарът всъщност показва, че този май ще се почива няколко пъти, макар и за кратко – 1 май се пада в неделя, но се почива и в понеделник, 2 май. След само 3 работни дни следват нови 3 почивни – 6 май (Гергьовден), 7 май – събота, и 8 май – неделя. Следващият празник е един самотен ден – 24 май, вторник. Много велинградски и хисарски хотели предлагат специални пакети за Великден и за Гергьовден, а някои от тях са нарекли предложенията си “Майски празници” и те обхващат всеки уикенд през май.

От всички обаче най-скъпо излиза изкарването на 2-3 дни около Великден. Великденският туризъм по принцип е нискобюджетен - особено този в страната, и се върти около два основни стълба – спа хотелите и посещенията на манастири, църкви и други културноисторически забележителности. От чужбина се посещава предимно близката - най-вече Гърция, но и Македония, Сърбия и Турция.

Манастирите и манастирските комплекси, които се посещават най-често, са Рилският, Бачковският, Троянският, както и търновската Света гора. Тя обхваща 12-те действащи манастира в радиус от 20 километра около Велико Търново. Нощувките в манастирите почти не са мръднали като цени в сравнение с миналата година В самите манастири нощуването е евтино, но става само с предварителна резервация и е доста трудно да се уреди, но около тях има достатъчно на брой малки хотелчета, където една нощувка рядко минава 100-120 лева.

“Има свръхпредлагане на хотелски услуги у нас и не очаквам хотелиерите да увеличават цените с много, само в рамките на повишението на разходите им за енергия. Но със сигурност там където действат миналогодишните цени, за същите пари клиентите ще получават с една идея по-малко услуги и продукти”, каза пред “24 часа” ъй Румен Драганов, изпълнителен директор на Института за оценки и анализи в туризма. За сметка на пътуванията из страната обаче предстои бум на екскурзиите в чужбина и това вече се забелязва от целия бранш. Още преди да паднат ограниченията, летищата у нас обявиха увеличение на честотата на полетите. От тази седмица турските авиолинии например вече имат по три полета дневно между София и Истанбул, докато през 2020 г. беше само един, а от миналата есен – по два. Има и по един полет дневно между Варна и Истанбул, като турският мегаполис дава възможност за полети до над 300 други дестинации из целия свят.

Засега Египет и Мексико се очертават като два нови хита за по-екзотични екскурзии. Те по принцип преди пандемията бяха силно посещавани пролетно време, преди там да стане непоносимо горещо, но тази пролет само един от големите туроператори, и то само за април и май, е обявил 14 чартърни полета до Египет и отделно по няколко за Тунис и Мексико. Според Даниела Стоева, член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции, браншът постепенно се връща към пазарно ориентирани дестинации. “По време на пандемията хората, които искаха непременно да пътуват в чужбина, се налагаше да избират маршрути като Занбизар и други такива, където ограниченията бяха нищожни или не се спазваха.

Сега тези ограничения падат навсякъде и затова има такъв бум. Поради което мисля, че България няма да е толкова конкурентна като място за екскурзии, колкото беше през тези две години, и трябва да си даваме сметка за това”, каза пред “24 часа” Стоева. С влак е най-евтино, но май и най-бавно.

От 2 май 2021 г., когато беше Великден, до момента цената на метана се е увеличила със 106%, т.е. хората, които карат коли на това гориво, сега ще платят два пъти повече за едно и също разстояние. Тогава килограм метан струваше 1,40 лв., а сега е 2,89 лв. т.е. почти колкото е и бензинът. Пропан-бутанът поскъпна за същото време с 44% и от 1,09 лв. миналия Великден сега е вече 1,58 лв. Почти със същия процент – 41, се увеличи цената на дизела. Той струваше 2,09 лв. за литър, а сега е 2,97 лв. При бензина поскъпването е с 38% - от 2,10 лв. до 2,91 лв. Това е за масовия бензин А95, а ако някой е решил да глези колата си с А100, в момента той струва над 3,10 лв. От това излиза, че пътуването с кола из страната по време на предстоящия Великден струва средно с 40% по-скъпо спрямо година по-рано. Например отиване и връщане от София до Пловдив, което е средно 280 км, по Великден 2021 г. е струвало на бензин около 35 лв. Ако до тазгодишния Великден цените се запазят на сегашните нива, същото пътуване ще е вече 48-49 лв., колкото ще струва и на метан. Изминаването на разстоянието от София до Пловдив и обратно на дизел преди е струвало около 29 лв., а сега се очертава да е с около 12 лв. повече. Пътуването от столицата до Велико Търново, което за отиване и връщане е около 440 км, за едно семейство с бензинова кола миналата година е струвало около 70 лв., тази сигурно ще стигне 100 лв. Разбира се, зависи от колата, стила на шофиране, дали се кара по магистрала, където консумацията на гориво е по-висока, и т.н. Ако човек пътува сам, с автобус излиза значително по-евтино.

Дори след лекото поскъпване на цената на билетите маршрутът София - Пловдив и обратно струва 28 лв., а миналата година беше 24,90 лв. София - Велико Търново в едната посока е 19,90 лв., а отиване и връщане струва 35,70 лв. Най-евтино, но и най-бавно остава с влак, защото БДЖ не са пипали цените на билетите от доста години. Пътуване във втора класа от София до Пловдив и обратно в момента е 16,45 лв., и то ако пътникът не ползва намалена тарифа, при която цената е 8 лв. София - Велико Търново и обратно с влак втора класа е 26,60 лв. Но и да пътува с първа класа и с билет за запазено място, човек пак ще плати повече от два пъти по-малко, отколкото с кола на бензин – само 33,25 лв.

Коментари

Новини Варна