IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
08:40 | 7 април 2022
Обновен: 10:15 | 22 април 2024

Председателят на ЕК пристигна в София

Урсула фон дер Лайен е у нас за оценка на Националния план за възстановяване и устойчивост

По материала работи: Слав Велев
Председателят на ЕК пристигна в София

Цветан Кюланов, и.д. ръководител на Представителството на Европейската комисия в България и Лена Бориславова посрещнаха Урсула фон дер Лайен на летището/Снимка: МС

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна тази вечер в София по повод предстоящото представяне на оценката на Европейската комисия относно Националния план за възстановяване и устойчивост на България .

Тя беше посрещната от Цветан Кюланов, и.д. ръководител на Представителството на Европейската комисия в България и Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков.

“Планът е на обща стойност над 13 млрд. лв., националното съфинансиране е над 2 млрд. лв.”, съобщи финансовият министър Асен Василев. Предвижда се страната ни да намали въглеродните си емисии без да затваря въглищни мощности в Маришкия басейн, както и осъществяване на проучвания за геотермална енергия, изграждане на фотоволтаични паркове за отоплениеи на STEM центрове в училищата, програми за социално включване, закупуване на медицински хеликоптери.

Урсула фон дер Лайен ще се срещне с премиера Кирил Петков, министри и представители на партиите в управляващата коалиция. Тя ще посети и Софийския университет “Св. Кл. Охридски", където ще се запознае с проекти на иновативни компании. За 10 ч. е предвидена съвместна пресконференция с премиера Кирил Петков.

Коментари

Новини Варна