IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
09:15 | 10 април 2022
Обновен: 11:48 | 11 април 2024

Коалицията обсъжда кой да оглави БНБ в неделя

Решава се бъдещето на кабинета "Петков"

По материала работи: Слав Велев
Коалицията обсъжда кой да оглави БНБ в неделя

Снимка: Фейсбук/АРХИВ

Лидерите от управляващата коалиция се събират на заседание днес. Водеща тема на разговора ще бъде предстоящият избор на гуверньор на Българска народна банка. Кандидатите за БНБ са двама – председателят на ПГ на „Продължаваме промяната” Андрей Гюров и председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от „Има такъв народ”.

В петък стана ясно, че Каримански е бил заплашен чрез съобщение на телефона си да се откаже. В събота Корнелия Нинова съобщи, че БСП ще призове коалиционните партньори да оттеглят двете кандидатури за гуверньор на БНБ. Съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов каза, че най-доброто решение е двете кандидатури за БНБ да бъдат оттеглени. Според председателя на Народното събрание Никола Минчев коалицията не е застрашена от разпадане и изборът на гуверньор няма да доведе до нейния край. Финансистът Димитър Чобанов заяви, че Централната банка трябва да е независима от управляващото мнозинство. Икономистът проф. Ганчо Ганчев също споделя мнението, че кандидатурите са прекалено политизирани и заяви, че БНБ има нужда от човек с визия за развитието на финансовата система и ролята на БНБ за потенциалното ни присъединяване към еврозоната.

Коментари

Новини Варна