IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:15 | 11 април 2022
Обновен: 15:07 | 17 април 2024

Ценови шок! Дизелът гони 3,15 лв./литър, бензинът гравитира около 3

За година горивата са поскъпнали с 50%, петролът - с 55%

По материала работи: Слав Велев
Ценови шок! Дизелът гони 3,15 лв./литър, бензинът гравитира около 3

Цените на горивата отбелязаха нов рекорд у нас в края на миналата седмица. По големите вериги дизелът вече се продава между 3,08 и 3,12 лева, а бензинът е 2,96-2,99 лева за литър, сочи проверка на "24 часа". При помалките бензиностанции цената е с 10-12 стотинки по-ниска. Причината за поскъпването е петролът, чиито котировки от началото на годината нарастват. А по бензиностанциите тяхното движение се отразява с 10-дневно закъснение. Това означава, че в момента цените на бензин и дизел на дребно са според достигнатите 115-118 долара за барел петрол в края на март.

През последната седмица обаче нефтът започна да поевтинява и бе между 100 и 102 долара, след като САЩ освободиха 180 млн. барела от резерва си. След това Международната агенция по енергетика съобщи, че такъв ход ще бъде направен и от други държави за допълнителни 60 млн. барела. Избухналите нови огнища на коронавируса в Китай също натискат цената на петрола надолу заради опасенията, че икономиката на страната може да се забави заради наложените ограничения. Ако сегашните нива на нефта от около 100 долара се запазят още седмица, горивата по бензиностанциите би трябвало да се върнат отново под 3 лева. Сегашните им цени са с 50% по-високи спрямо една година, когато бяха малко над 2 лева.

При петрола обаче поскъпването е по-голямо на годишна база - с 55 на сто. Ако обаче се стигне до ембарго от ЕС и САЩ на износа на руски петрол, това може да вдигне котировките осезаемо, защото Москва осигурява около 20% от световното потребление. Преди два дни вицепремиерът Асен Василев заяви, че България е предложила на ЕС да вземе решение, с което акцизът върху горивата да се намали наполовина. Ако мярката бъде приета, то те ще поевтинеят с поне 40 ст. на литър.

Коментари

Новини Варна